LETS is ...

Bij LETS wordt er Leuk EigenTijds Samengewerkt.
Solidariteit en verantwoordelijkheid dragen op sociaal, ecologisch en economisch gebied, sociale insluiting en vertrouwen zijn daarbij kernwaarden.
LETS staat voor "Local Exchange and Trading System". Vrij vertalen we dit wel eens als "lokaal uitwisselingssysteem".
Het ruilsysteem in deze vorm ontstond in een plaats in Canada waar op korte termijn de werkverschaffing en dus rechtstreeks de inkomsten van mensen wegtrok.
Uit noodzaak gingen zij weer ruilen, maar dan wel op een eigentijdse manier. Nadien heeft het idee zich snel verspreid over de hele wereld.Nieuws

 

07 06 2017

LETS Vlaanderen vzw heeft een vacature voor een Educatief-communicatiemedewerker

LETS Vlaanderen vzw zoekt voor zo spoedig mogelijke indiensttreding een 'Educatief-communicatiemedewerker'.

Meer informatie over deze vacature vind je in de functieomschrijving en profiel (zie lees meer).

Solliciteren kan tot en met 25 juni.                                                                                                                                           

Een eerste selectie gebeurt op basis van de motivatiebrief en het CV. De geselecteerde kandidaten worden uitgenodigd voor een schriftelijke proef in de week van 3 juli.  Een gesprek met de selectiecommissie wordt voorzien in de week van 10 juli.

 

23 05 2017

LETS Gent organiseert LETS Vlaanderenfeest op 23 september

Op zaterdag 23 september in de centrale ( kraankinderstraat 2) te Gent vieren we tussen 14h00 en 22h00 het LETS Vlaanderen feest. LETS Gent ontvangt en organiseert die dag. 

Voorlopig programma: een feestelijke potluck, een LETS made markt met allemaal door letsers gemaakte produkten, dansinitiatie en dansfeest, kennismaking met de mooiste stad van Vlaanderen.....

Heb je ideeen of wil je meewerken? laat het weten!

SabrinaB@lets.vlaanderen

 

 

 

30 04 2017

Debatdag LETS 29 april Antwerpen

Op 29 april bogen  de kernleden van de verschillende LETS-groepen zich over hete hangijzers: interne LETS-economie, LETS in grote regio's, positie van LETS in ruil en deeleconomie. Hier alvast de presentatie over deeleconomie.

http://www.letsvlaanderen.be/portals/letsvl/Files/Documents/studies over LETS en aanverwante domeinen/Deeleconomie LV debatdag 20170429.pptx


Hieronder vind je het verslag van de Debatdag:

http://www.letsvlaanderen.be/portals/letsvl/Files/nieuws/LV Debatdag 20170429_Verslag_def.pdf

 

 

 

Recent opgestarte LETS-groepen

2017

LETS Ieper (april)

2016

LETS Tervuren (mei 2016), 
LETS Sint-Genesius-Rode (januari 2016)
LETS Brecht (februari 2016)

2015

LETS Kruibeke (juni 2015),
LETS Rode (samen met SEL)

2014

LETS Temse (september)
LETS Stekene (januari)

2013

LETS Tielt (november 2013),
LETS Landen
(september 2013),
LETS Kapelle
(september 2013),
LETS Grimbergen
(september 2013),
LETS Merelbeke (juni 2013),
LETS Zwijndrecht-Burcht
(mei 2013),
LETS Brussel (april 2013),
LETS Zele (maart 2013),
LETS Roeselare (maart 2013) E-Zines en E-Flashes

Schrijf je in op E-zine en E-Flash


 • Voor mij is het leuker als je dingen sámen kan doen. Sámen naar toneel met een even grote fan als ik. Maar ook samen schoonmaken. Dat is én plezant, én het gaat veel sneller. Ik vind het ook tof dat je een natuurlijke uitwisseling in geven en ontvangen ervaart."

  Jonathan

 • Ik ben een alleenstaande moeder. Ik kan lekker koken en ik organiseer kinderfeestjes. Soms voelde ik me wat alleen. Ik moet met weinig zien rond te komen. Babysit kost geld, dus ik ging niet vaak uit. Via LETS kook ik nu af en toe voor een feestje of receptie en ik hou leuke kindernamiddagen. In ruil komt Philip babysitten en krijg ik planten en struiken uit de tuin van Stef. In kan weer meer uit en heb vaker een leuke babbel.

  Malika

 • Iedereen, ongeacht leeftijd, opleiding, maatschappelijke status, geloof of persoonlijkheid kan bij een LETS-groep: iedereen die het een tof systeem vindt en gemotiveerd is om er ook werkelijk iets mee te doen. De groep draait immers alleen goed als mensen onderhandelen.

  Pieter

 • De pollekes die ik ontving, hebben op zich geen enkele waarde. Ze oppotten is dus nutteloos. Ze leveren mij alleen wat op als ik ze uitgeef. Ik sta dan ook geregeld onder nul. Dat is níet negatief. Integendeel, in een LETS-groep staan er altijd evenveel eenheden boven als onder nul.

  Dieter

 • Mijn fiets was dringend aan herstel toe. Fietsenmakers trekken hun neus op voor zulke klusjes. En als ze het wel doen, betaal ik me blauw aan uurloon voor een belachelijk klusje, waar ik per toeval niets van ken. Verder stikte diezelfde fiets van de roest. Een verflaag zou ideaal geweest zijn, maar met twee linkerhanden bleef het zo. Tot ik bij de LETS-groep kwam. Lieven die als hobby fietsen herstelt, hielp mij uit de nood: snel en handig. Daarvoor heb ik hem met heel veel plezier ruim gewaardeerd.

  Tinne