LETS ondersteuning
Je staat er niet alleen voor

Het belang van LETS zal ondertussen reeds duidelijk zijn: de systemen zijn er mede om de sociale contacten te versterken. Als lid van een LETS-groep nemen je sociale contacten automatisch toe door te handelen met andere LETS-leden. Bij een beginnende groep kan een bestaande vriendenkring of een organisatie een goede uitvalsbasis vormen voor samenwerking. Vooral bij nieuwe leden bestaat een hoge nood aan informatie om meteen op een plezierige manier te kunnen letsen. Maar wie brengt alle juiste informatie tot bij nieuwe leden?

In veel LETS-systemen worden buitenstaanders - nieuwe leden dus - opgevangen door een peter of meter die het functioneren van de groep en de basisregels uit de doeken doet. Deze bewaakt de betrouwbaarheid van het nieuwe lid. Veel groepen werken ook met gezamenlijke instapmomenten met dit voordeel dat een aantal mensen elkaar snel leren kennen en er slechts per groep informatie dient te worden doorgegeven.

De peter of meter helpt bijvoorbeeld bij het bedenken van aanbiedingen en vragen. Het opstellen van een eerste lijst is vaak onwennig. De meeste mensen komen blijkbaar niet op het idee om juist de dingen die ze voor hun plezier doen, in LETS aan te bieden. Omdat we zo sterk gewend zijn aan de combinatie tussen inkomen en verplichtingen, is het even wennen dat het binnen LETS gaat om de lol van het 'geven'. En juist daardoor ontstaat een levend netwerk waar mensen ook met plezier diensten en producten 'vragen'. Een goede begeleiding zorgt ervoor dat je meteen op het juiste spoor gezet wordt en verhoogt daardoor het socialiserend aspect van een groep.

Het is belangrijk te voorkomen dat mensen binnen LETS dingen gaan aanbieden die ze niet waar kunnen maken. Natuurlijk hoef je niet 'gediplomeerd' te zijn om iets te doen, maar wat je doet, moet je wel goed doen. Slechte diensten zullen immers mensen het systeem doen verlaten. Naarmate een LETS-groep meer slechte diensten in het systeem heeft, wordt de kans groter dat je systeem zal stagneren en uiteindelijk zal verdwijnen. Een peter of meter probeert dit mee te voorkomen.

LETS ondersteuning


Meer informatie

Hoe werkt LETS?

LETS Valkuilen

LETS ondersteuning

LETS systeem

Nieuws

 

07 06 2017

RIZIV zet licht op groen voor letsers in ziekte/ invaliditeit

 LETS Vlaanderen had in de loop van de maand maart een overleg met het RIZIV rond LETS en ziekte/ invaliditeit. Voor de dienst uitkeringen van het RIZIV was er geen probleem om letsters toestemming te geven om te letsen in combinatie met een ziekte/ invaliditeitsuitkering en liet op het overleg weten hieromtrent een officiële omzendbrief te zullen opmaken.

Deze omzendbrief is nu klaar en vind je onder de knop 'lees meer'.

Als gerechtigde dien je de 'Verklaring van uitoefening van een onbezoldigde activiteit (vrijwilligerswerk in de zin van de wet van 3 juli 2005 betreffende de rechten van vrijwilligers (B.S. 29.08.2005) in te vullen.

Je kan het betreffende formulier bij jouw ziekenfonds opvragen.

 

23 05 2017

LETS Gent organiseert LETS Vlaanderenfeest op 23 september

Op zaterdag 23 september in het Intercultureel Centrum 'De Centrale' (ingang via Ham 72) te 9000 Gent vieren we tussen 14h00 en 22h00 het LETS Vlaanderenfeest. LETS Gent ontvangt en organiseert die dag. 

Voorlopig programma: een feestelijke potluck, een LETS made markt met allemaal door letsers gemaakte produkten, dansinitiatie en dansfeest, kennismaking met de mooiste stad van Vlaanderen.....

Heb je ideeën of wil je meewerken? Laat het weten!

SabrinaB@lets.vlaanderen

 

30 04 2017

Debatdag LETS 29 april Antwerpen

Op 29 april bogen  de kernleden van de verschillende LETS-groepen zich over hete hangijzers: interne LETS-economie, LETS in grote regio's, positie van LETS in ruil en deeleconomie. Hier alvast de presentatie over deeleconomie.

Download de presentatie over deeleconomie >


Download het verslag van de Debatdag >  E-Zines en E-Flashes

Schrijf je in op E-zine en E-Flash


 • Voor mij is het leuker als je dingen sámen kan doen. Sámen naar toneel met een even grote fan als ik. Maar ook samen schoonmaken. Dat is én plezant, én het gaat veel sneller. Ik vind het ook tof dat je een natuurlijke uitwisseling in geven en ontvangen ervaart."

  Jonathan

 • Ik ben een alleenstaande moeder. Ik kan lekker koken en ik organiseer kinderfeestjes. Soms voelde ik me wat alleen. Ik moet met weinig zien rond te komen. Babysit kost geld, dus ik ging niet vaak uit. Via LETS kook ik nu af en toe voor een feestje of receptie en ik hou leuke kindernamiddagen. In ruil komt Philip babysitten en krijg ik planten en struiken uit de tuin van Stef. In kan weer meer uit en heb vaker een leuke babbel.

  Malika

 • Iedereen, ongeacht leeftijd, opleiding, maatschappelijke status, geloof of persoonlijkheid kan bij een LETS-groep: iedereen die het een tof systeem vindt en gemotiveerd is om er ook werkelijk iets mee te doen. De groep draait immers alleen goed als mensen onderhandelen.

  Pieter

 • De pollekes die ik ontving, hebben op zich geen enkele waarde. Ze oppotten is dus nutteloos. Ze leveren mij alleen wat op als ik ze uitgeef. Ik sta dan ook geregeld onder nul. Dat is níet negatief. Integendeel, in een LETS-groep staan er altijd evenveel eenheden boven als onder nul.

  Dieter

 • Mijn fiets was dringend aan herstel toe. Fietsenmakers trekken hun neus op voor zulke klusjes. En als ze het wel doen, betaal ik me blauw aan uurloon voor een belachelijk klusje, waar ik per toeval niets van ken. Verder stikte diezelfde fiets van de roest. Een verflaag zou ideaal geweest zijn, maar met twee linkerhanden bleef het zo. Tot ik bij de LETS-groep kwam. Lieven die als hobby fietsen herstelt, hielp mij uit de nood: snel en handig. Daarvoor heb ik hem met heel veel plezier ruim gewaardeerd.

  Tinne


Logos


Project gerealiseerd met de steun van het Delhaize Fonds,
beheerd door de Koning Boudewijnstichting