Wij helpen je graag op weg

Zoek de LETS-groep in jouw buurt

Op de LETS-overzichtskaart vind je de LETS-groep in jouw buurt. Je kan ook zoeken op naam van de LETS-groep, je gemeente of op postcode. Contacteer jouw lokale LETS-groep of LETS Vlaanderen en maak je lid.

Geen LETS-groep in de buurt? Start zelf een groep of sluit je aan bij de LETS Vlaanderen-groep.

De LETS Vlaanderen-groep

De LETS Vlaanderen-groep zorgt voor een netwerk over geheel Vlaanderen waarbinnen leden diensten, goederen en/ of kennis kunnen uitwisselen met elkaar. Iedereen is welkom!

De LETS Vlaanderen-groep kan gebruikt worden door:

 • iedereen die interesse heeft (ook mensen die reeds letser zijn);
 • mensen of verenigingen die willen letsen maar (nog) geen lokale groep in de buurt hebben;
 • letsers die een vraag of aanbod willen doen buiten de lokale LETS-groep;
 • letsers die (meer) willen interletsen;

Daarnaast kan LETS Vlaanderen met de LETS Vlaanderen-groep haar vrijwilligers rechtstreeks waarderen met LETS-eenheden. Je bent vrijwilliger bij LETS Vlaanderen door bijvoorbeeld te helpen bij events, werkgroepen of de werking in het algemeen.

Meer weten? Neem contact op met letsvlaanderen@letsc.be of 013/333042. Hier vind je het huishoudelijk reglement. Maak hier je profiel aan en we nemen contact op met jou.

Peter/meter

In veel LETS-systemen worden buitenstaanders - nieuwe leden dus - opgevangen door een peter of meter die het functioneren van de groep en de basisregels uit de doeken doet. Deze bewaakt de betrouwbaarheid van het nieuwe lid. De peter of meter helpt bijvoorbeeld bij het bedenken van aanbiedingen en vragen. Het opstellen van een eerste lijst is vaak onwennig. De meeste mensen komen blijkbaar niet op het idee om juist de dingen die ze voor hun plezier doen, in LETS aan te bieden.

Gezamelijke instapmomenten

Veel groepen werken ook met gezamenlijke instapmomenten met dit voordeel dat een aantal mensen elkaar snel leren kennen en er slechts per groep informatie dient te worden doorgegeven.

Welkom in onze LETS-gemeenschap
Een kortfilm van LETS-Brussel

'Een regenachtige avond in Brussel. Een man gaat op zoek naar een gezellig café om iets te drinken. Hij komt aan bij het LETS-café van LETS-Brussel en belandt in de wondere wereld van LETS.'

 Een warm netwerk

LETS is een eigentijdse manier van samenwerken waar mensen diensten en spullen ruilen in een lokaal netwerk en elkaar zo verder helpen.

We helpen elkaar in een hechte gemeenschap. 

We waarderen ieders talent en sluiten niemand uit. 

We dragen zorg voor elkaar en het milieu. 

Vind jouw plaats binnen onze beweging!

Nieuws

 

01 06 2021

Spreken over armoede
online workshop

2020 was een recordjaar voor het aantal verdeelde maaltijden door voedselbanken. Er was een stijging van 24% tegenover 2019. LETS kan armoede niet eigenhandig uit de wereld helpen, maar mensen wel extra ondersteuning bieden en financieel meer ruimte geven. Het netwerk biedt ook een vangnet, een luisterend oor, een warm gesprek,…. In deze workshop vertellen we je hoe dit werkt en willen we armoede zichtbaar en bespreekbaar maken.

Schrijf je nu in voor onze online workshops en webinars via volgende link: https://forms.gle/gmUQrEPBF1pNmBby6

 

29 05 2021

Mentaal welzijn en veerkracht
online workshop

Mensen zijn sociale wezens en verbinding maken met anderen is een basisbehoefte. Maar nét nu kan en mag dat niet op de manier waarop we dat graag willen. Er wordt dus stevig beroep gedaan op onze veerkracht. Maar hoe werk je aan je veerkracht? Hoe kan je jezelf zijn en je goed voelen? Hoe maak je verbinding met mensen om je heen? Samen met Veerle Troch van PRH, Persoonlijkheid en Relaties zetten we je op weg met concrete tips en oefeningen om je veerkracht te versterken. Letsers vertellen hoe ze deze tips in de praktijk brengen.

Schrijf je nu in voor onze online workshops en webinars via volgende link: https://forms.gle/gmUQrEPBF1pNmBby6

 

27 05 2021

Onderzoeksproject vrijwilligersbeleid
online workshop

LETS Vlaanderen kan rekenen op de inzet van vele vrijwilligers. De vzw waardeert hun tijd met LETS-eenheden binnen het lopende onderzoeksproject vrijwilligersbeleid. Met dit project wil LETS Vlaanderen onderzoeken wat de meerwaarde is van het waarderen van vrijwilligers met LETS-eenheden. Meer weten? Kom dan zeker luisteren en denk met ons mee!

Schrijf je nu in voor onze online workshops en webinars via volgende link: https://forms.gle/gmUQrEPBF1pNmBby6Nieuwsbrief en E-Flash

Schrijf je in op onze elektronische nieuwsbrief en E-Flash


 • Voor mij is het leuker als je dingen sámen kan doen. Sámen naar toneel met een even grote fan als ik. Maar ook samen schoonmaken. Dat is én plezant, én het gaat veel sneller. Ik vind het ook tof dat je een natuurlijke uitwisseling in geven en ontvangen ervaart."

  Jonathan

 • Ik ben een alleenstaande moeder. Ik kan lekker koken en ik organiseer kinderfeestjes. Soms voelde ik me wat alleen. Ik moet met weinig zien rond te komen. Babysit kost geld, dus ik ging niet vaak uit. Via LETS kook ik nu af en toe voor een feestje of receptie en ik hou leuke kindernamiddagen. In ruil komt Philip babysitten en krijg ik planten en struiken uit de tuin van Stef. In kan weer meer uit en heb vaker een leuke babbel.

  Malika

 • Iedereen, ongeacht leeftijd, opleiding, maatschappelijke status, geloof of persoonlijkheid kan bij een LETS-groep: iedereen die het een tof systeem vindt en gemotiveerd is om er ook werkelijk iets mee te doen. De groep draait immers alleen goed als mensen onderhandelen.

  Pieter

 • De pollekes die ik ontving, hebben op zich geen enkele waarde. Ze oppotten is dus nutteloos. Ze leveren mij alleen wat op als ik ze uitgeef. Ik sta dan ook geregeld onder nul. Dat is níet negatief. Integendeel, in een LETS-groep staan er altijd evenveel eenheden boven als onder nul.

  Dieter

 • Mijn fiets was dringend aan herstel toe. Fietsenmakers trekken hun neus op voor zulke klusjes. En als ze het wel doen, betaal ik me blauw aan uurloon voor een belachelijk klusje, waar ik per toeval niets van ken. Verder stikte diezelfde fiets van de roest. Een verflaag zou ideaal geweest zijn, maar met twee linkerhanden bleef het zo. Tot ik bij de LETS-groep kwam. Lieven die als hobby fietsen herstelt, hielp mij uit de nood: snel en handig. Daarvoor heb ik hem met heel veel plezier ruim gewaardeerd.

  Tinne


Logos


Project gerealiseerd met de steun van het Delhaize Fonds,
beheerd door de Koning Boudewijnstichting