Ervaar LETS

Met LETS op weg
editie 2021

Van 27 mei tot 3 juni gingen we met LETS op weg. We gingen online met elkaar in gesprek over diverse onderwerpen. Hier geven we je een overzicht van de toen gevoerde workshops. 

Onderzoeksproject vrijwilligersbeleid

We gaven een infosessie van dit project. Met het experiment wil LETS Vlaanderen onderzoeken wat de meerwaarde is van het waarderen van vrijwilligers met LETS-eenheden. 

Hoe is 't? Mentaal welzijn en veerkracht een jaar na corona

Versterk je veerkracht en bouw aan je mentaal welzijn. Samen met Veerle Troch van PRH, Persoonlijkheid en Relaties hielden we een workshop over deze thema's en gaven we concrete tips en oefeningen. Daarbij gaven letsers mee hoe ze deze tips in de praktijk omzetten. 

Spreken over armoede

LETS kan armoede niet eigenhandig uit de wereld helpen, maar mensen wel extra ondersteuning bieden en financieel meer ruimte geven. Samen met de Vierdewereldgroep Mensen voor Mensen (Aalst) gaven we info over wat armoede precies is, hoe we het kunnen bestrijden en hoe LETS kan helpen.

Welkom bij LETS - Hoe onthaal jij nieuwe leden?

Hoe verloopt het onthaal van nieuwe leden in jouw LETS-groep? Welke impact heeft corona hierop? We hielden een workshop waarbij diverse LETS-groepen aan het woord kwamen. Deze workshop werd begeleid door Patrick van LETS Sint-Niklaas.

Met getuigenissen van:

 • LETS Sint-Niklaas
 • LETS Durme
 • LETS Leuven
 • LETS Begijnendijk
 • LETS Limburg
 • LETS Roeselare
 • LETS Merelbeke
 • LETS Oostende
 • LETS Groot-Heist

LETS in tijden van corona

Hoe wordt er geletst tijdens een lockdown en in tijden van social distancing? Letsers stelling hun goede praktijken voor en staan paraat om jouw vragen te beantwoorden. Hoe maak je mondmaskers met vrijwilligers? Hoe lets je via Zoom? Hoe organiseer je een online kletscafé? Dit en meer tijdens deze workshop!

Letsers uit 16 LETS-groepen kwamen samen op 16 mei op Zoom, deelden hun ideeën en inspireerden elkaar.

LETS Vlaanderen nu en in de toekomst

Wat staat er nog gepland voor 2020 bij LETS Vlaanderen? Wat zijn de plannen voor de volgende beleidsperiode? Hoe evolueert de ondersteuning van de LETS-groepen? Wat wil jij weten? Je kreeg een antwoord op al deze vragen tijdens de webinar op 16 mei 2020. Herbekijk hem hier!

Bekijk de video op YouTube en klik door naar de onderwerpen die jij wil bekijken.


Daisy: mondmaskers naaiteam bij LETS Groot-Heist

Daisy vertelde dat het naaiteam 2.149 mondmaskers maakte bij LETS Groot-Heist. Het initiatief begon nadat in de LETS-groep de vraag naar bescherming voor een verpleegster binnen kwam. Door een oproep op Facebook naar garen en stoffen kwamen ook niet-letsers bij het naaiteam. Het was een mooie samenwerking tussen letsers en niet-letsers.

In het begin werden de mondmaskers gratis (zonder waardering) gemaakt. De mondmaskers voor de zorg zijn gratis geleverd. Tegen het einde besliste de groep om de mondmaskers voor de letsers van de groep te waarderen met een kwartier per mondmasker. De letsers verkozen om hun mondmaskers te laten maken door het naaiteam om deze manier hun inzet te steunen en waarderen.


Dirk: mondmaskers naaien bij LETS Begijnendijk

Bij LETS Begijnendijk werkten ze 1.200 mondmaskers af, met een systeem dat gelijkaardig was aan dat van LETS Groot-Heist. Er werkten ongeveer 20 LETS-families mee aan de mondmaskers. De mondmaskers werden “gratis” gemaakt door de letsers. Zij ontvingen geen LETS-waardering.


Hedwige bij LETS Leuven: letsen via Zoom: online coachen, samen zingen en mediteren

Hedwige praatte met de deelnemers over waar je moet op letten als je online Zoom sessies organiseert. Er zijn wel eens wat technische moeilijkheden. Je moet een beetje geduld hebben. Opvoorhand vragen beantwoorden is een goed idee. Ook oog hebben voor de veiligheid en privacy is belangrijk om iedereen mee te krijgen.

Als host is het belangrijk om tijdens een Zoom sessie de deelnemers in de gaten te houden via video: Is iedereen mee? Heeft iemand een vraag? De ‘host’ kan hier op inspelen en mensen actief het woord geven. Zo heeft iedereen het warme gevoel dat we allemaal samen zijn. Hedwige leerde zelfs nieuwe mensen kennen op Zoom! Het was even zoeken in het begin maar nu zie je dat letsers opnieuw (digitaal) samenkomen.

In het gratis account van Zoom zijn de sessies beperkt tot 40 minuten. Om dit te omzeilen kan je twee sessies opzetten zodanig dat de deelnemers kunnen overstappen naar de tweede sessie na 40 minuten.

Platformen

- Zoom: goede kwaliteit van video en audio, chatfunctie is handig. Commercieel bedrijf.

- Jitsi: een alternatief voor Zoom. Dit platform is gratis, ongeacht de tijdsduur. Je hoeft niets te installeren, werkt via browser.

- Praatbox: via Jitsi, heel eenvoudige werking, link blijft geldig, beperkte(re) capaciteit

- Whatsapp, Facetime: voor gesprekken met twee tot vier personen


Kris bij LETS Brugge: LETS-kernvergadering via Zoom

De kernvergadering bij LETS Brugge was een fijn weerzien en verliep gesmeerd.De kernleden merkten dat het een goed idee is om op voorhand de video/ audio en internetverbinding te testen met de deelnemers. Zo verlies geen tijd. Ook een herinneringsmail of SMS-je op voorhand is geen overbodige luxe. Kris zag erop toe dat elke deelnemer de laatste versie van Zoom had geïnstalleerd omdat deze ‘encrypted’ is en zo aan een aantal veiligheidsvoorschriften voldoet.

Om het woord te vragen stak elke deelnemer de hand op. Iedereen schakelde ook de microfoon uit en werkte met de spatiebalk om de microfoon terug aan te zetten. Zoomen in de tuin zorgt meestal voor te veel achtergrondlawaai dus je vergadert best binnen. De agenda was op voorhand aan de deelnemers bezorgd en de kerngroep werkt met een gezamenlijke Google Drive om documenten te delen.

Bij LETS Groot-Heist worden de kernvergaderingen via Messenger georganiseerd en zij vinden dit heel gemakkelijk. Daisy zegt dat zij dit na corona zullen blijven doen. Je hoeft je niet te verplaatsen en het past gemakkelijker in de agenda.


Ingrid bij LETS Leie: online kletscafé en online onthaal van nieuwe leden

Bij LETS Leie gebruikten ze Jitsi om een online kletscafé open te houden. Het duurde een uurtje, mensen kwamen binnen en buiten voor een informele babbel.

Om nieuwe leden te onthalen gebruiken ze Jitsi en Google Meet. Zo kan je gemakkelijk je scherm delen met de andere persoon. Voor het onthaal hebben ze een kloon gemaakt van hun website, om de gegevens van de leden te beschermen. De gesprekken gingen goed en waren niet zo verschillend van de ‘live’ gesprekken.

Kathleen bij LETS Ieper deelde haar ervaringen met hun online Zoom kletscafé: ‘Corona Apero’ op vrijdagavond om 17u. Het werd een gezellige babbel. Op 12 juni plannen ze een aperitief met tapas. Ze zijn nog op zoek naar een manier om de tapas uit te wisselen.

Monique bij LETS Diest belde vijf letsers op en vroeg hen een andere Diestse letser op te bellen. Het waren enerzijds oude bekenden en anderzijds letsers die ze niet kende. Het werd enthousiast onthaald en ze babbelden telkens wel een uur lang. Er werd niets geletst, dit werkt louter verbindend.


Jakob bij LETS Begijnendijk: LETS-vakantieaanbod

Op de halfjaarlijkse vergadering van LETS Begijnendijk via Praatbox praatten de letsers over een LETS-vakantieaanbod. Veel mensen willen hun tuin openstellen voor kampeerders, anderen willen een B&B aanbod doen. Ook een fietstocht tussen verschillende letsers of wandelingen in de buurt met kinderen waren ideeën die aan bod kwamen. Momenteel kan je naar het vakantieaanbod bij andere LETS-groepen in Vlaanderen en Brussel gaan kijken via interlets maar binnenkort zal LETS Vlaanderen alles bundelen op een handige overzichtskaart “Met LETS op reis”.

Post-corona workshop: Begin bij het einde

Tijdens de workshop op 28 mei keken we terug en blikten we vooruit naar een mooiere toekomst. We gingen samen op zoek naar wat jij kan doen: dromen over hoe de wereld er anders kan uitzien en inspiratie opdoen uit de verhalen die aan bod kwamen. Veel ideeën werden uitgewisseld en gelijkgestemden vonden elkaar.

We werkten samen met inspirerende partners onder begeleiding van letser Jakob De Proft:

Postcorona Movement: beweging die constructieve verandering in de samenleving wil faciliteren met bijvoorbeeld ideeën over toekomstgerichte lessenpakketten op school (Samen op school) en gestructureerde creativiteit bij bedrijven om verandering te bekomen.
Re-Story: online platform met verhalen van denkers en doeners die nieuwe wegen openen in economie, onderwijs en samenleving
Back on Track: collectief van Belgische burgers die ijveren voor de terugkeer van nachttreinen en slow travel
Strategies and Leaders: een coöperatief strategisch adviesbureau dat bestaat uit een team van sociale ondernemers met een stevig engagement.

Ook rouwen in tijden van corona, armoede na corona (hoe kan LETS helpen?) en de prestatiedruk in het onderwijs verminderen kwamen aan bod.

Samen zijn we sterker dan ooit! We zijn momenteel aan het nadenken over een vervolg op deze sessie.

 

Hoe brengen we sociale verandering en beweging in de maatschappij? Bekijk de inzichten van Koenraad Depauw van Strategies and Leaders in onderstaande video uit de workshop.
Meer van Koenraad over de wereld na corona? Bekijk hier de webinar ‘Na Corona – Scenario’s voor overmorgen’.

 

LETS zet in op duurzaamheid
LETS-dag 2019

Omdat we spullen delen, geven we ze een nieuwe kans, we geven opnieuw waarde en dragen zo samen zorg voor het milieu

LETS Vlaanderen organiseerde op 24 november in Oostende de LETS-dag voor iedereen die wil ruilen, geven en waarderen! Bij LETS ruilen we lokaal diensten en goederen op een duurzame en solidaire manier. Zo dragen we zorg voor de planeet en voor elkaar. Duurzaamheid moet je beleven. Het is een ervaring. En daarom legde LETS met haar campagne ‘LETS verwarmt je buurt, niet de aarde’ tijdens de LETS-dag de nadruk op deze ervaring met inspirerende lezingen en workshops. 

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en mis zo niets van onze activiteiten. 

 

LETS zet in op duurzaamheid


LETS-verhalen in performance

Tijdens de afgelopen LETS-dag in Oostende verzamelden Stefaan Segaert en Bart Vercauteren verschillende persoonlijke verhalen van letsers en capteerden daarbij hun engagement en passie. In een inspirerende performance brachten ze op het einde van het evenement een bloemlezing van deze verhalen. 

Letsers maken een film

LETS Brussel. Wie zijn ze? Wat doen ze? Wat drijft hen? …. 

Maak kennis met ‘LETS Brussel, de film’, een coproductie van BRAL en Centre Vidéo de Bruxelles Een warm netwerk

LETS is een eigentijdse manier van samenwerken waar mensen diensten en spullen ruilen in een lokaal netwerk en elkaar zo verder helpen.

We helpen elkaar in een hechte gemeenschap. 

We waarderen ieders talent en sluiten niemand uit. 

We dragen zorg voor elkaar en het milieu. 

Vind jouw plaats binnen onze beweging!

NieuwsNieuwsbrief en E-Flash

Schrijf je in op onze elektronische nieuwsbrief en E-Flash


 • Voor mij is het leuker als je dingen sámen kan doen. Sámen naar toneel met een even grote fan als ik. Maar ook samen schoonmaken. Dat is én plezant, én het gaat veel sneller. Ik vind het ook tof dat je een natuurlijke uitwisseling in geven en ontvangen ervaart."

  Jonathan

 • Ik ben een alleenstaande moeder. Ik kan lekker koken en ik organiseer kinderfeestjes. Soms voelde ik me wat alleen. Ik moet met weinig zien rond te komen. Babysit kost geld, dus ik ging niet vaak uit. Via LETS kook ik nu af en toe voor een feestje of receptie en ik hou leuke kindernamiddagen. In ruil komt Philip babysitten en krijg ik planten en struiken uit de tuin van Stef. In kan weer meer uit en heb vaker een leuke babbel.

  Malika

 • Iedereen, ongeacht leeftijd, opleiding, maatschappelijke status, geloof of persoonlijkheid kan bij een LETS-groep: iedereen die het een tof systeem vindt en gemotiveerd is om er ook werkelijk iets mee te doen. De groep draait immers alleen goed als mensen onderhandelen.

  Pieter

 • De pollekes die ik ontving, hebben op zich geen enkele waarde. Ze oppotten is dus nutteloos. Ze leveren mij alleen wat op als ik ze uitgeef. Ik sta dan ook geregeld onder nul. Dat is níet negatief. Integendeel, in een LETS-groep staan er altijd evenveel eenheden boven als onder nul.

  Dieter

 • Mijn fiets was dringend aan herstel toe. Fietsenmakers trekken hun neus op voor zulke klusjes. En als ze het wel doen, betaal ik me blauw aan uurloon voor een belachelijk klusje, waar ik per toeval niets van ken. Verder stikte diezelfde fiets van de roest. Een verflaag zou ideaal geweest zijn, maar met twee linkerhanden bleef het zo. Tot ik bij de LETS-groep kwam. Lieven die als hobby fietsen herstelt, hielp mij uit de nood: snel en handig. Daarvoor heb ik hem met heel veel plezier ruim gewaardeerd.

  Tinne


Logos


Project gerealiseerd met de steun van het Delhaize Fonds,
beheerd door de Koning Boudewijnstichting