Gelijkwaardigheid
Een essentieel kenmerk van letsen is het vormen van een lokaal netwerk waarbinnen diensten voor elkaar verricht worden of goederen geruild. Ze worden gewaardeerd met een LETS-eenheid gebaseerd op tijd. Die is voor iedereen gelijk: 1 uur voor mij is gelijk aan 1 uur voor jou. Wat concreet uitgewisseld wordt is niet van belang: een uur de haag snoeien is gelijk aan een uur een belastingaangifte invullen. Zo wordt iedereen, ongeacht de persoonlijke situatie, gestimuleerd zijn of haar talenten in te zetten, te benutten en daarin te groeien.
Een LETS-groep hanteert een democratische bestuursvorm die open staat voor iedereen die de LETS-filosofie een warm hart toedraagt. We hanteren de non-discriminatiecode: je bent welkom, ongeacht geslacht, vermeend ras, kleur, afkomst, nationaliteit of etnische origine, seksuele geaardheid, burgerlijke staat, geboorte, vermogen, leeftijd, geloofs- of filosofische overtuiging, huidige of toekomstige gezondheidstoestand, handicap of lichamelijk kenmerk.
Vertrouwen
LETS brengt heel uiteenlopende mensen samen. Sommigen voelen zich aangetrokken door het duurzame aspect en engageren zich vooral vandaaruit. Anderen leven in moeilijke financiële of sociale omstandigheden, waarbij letsen eerder een noodzaak dan een keuze is. Ze zijn financieel en vaak ook sociaal zeer kwetsbaar. Hun toestand vraagt een context van oprecht vertrouwen en ‘sociale insluiting’. In een LETS-groep kan iedereen zichzelf zijn, zijn kennis en talent inbrengen, los van zijn sociaal- maatschappelijke status of situatie. Het vertrouwen dat binnen een groep gedijt, maakt het mogelijk dat interacties versterken, dat de talenten worden aangeboord en dat gelijkwaardigheid vorm krijgt. Vandaaruit kunnen interacties groeien naar andere groepen en organisaties in lokale of bovenlokale context.
Vanuit het intrinsiek menselijk gegeven van ‘wat hebben wij elkaar te bieden’, ‘waar kunnen we elkaar van dienst zijn’ worden unieke, persoonlijke relatienetwerken opgebouwd tussen mensen die misschien voorheen elkaar niet kenden. De uitwisseling van vraag en aanbod is gebaseerd op vertrouwen.
Duurzaamheid
LETS kiest voor hergebruik en recyclage. We werken aan een samenleving die op een duurzame en respectvolle manier omgaat met mensen, hun (economische en sociale) interacties en de aanwending van natuurlijke bronnen. Hierin vindt LETS aansluiting bij de 17 ontwikkelingsdoelstellingen van Unesco die duurzame ontwikkeling definieert in drie dimensies: het economische, het sociale en het ecologische aspect.
De LETS-methodiek en -praktijken - bijvoorbeeld hergebruik van materialen, het dichterbij zoeken van diensten of werktuigen, carpooling, verfraaien van oude kleding - geven hieraan uitdrukking. Maar ook de sociale meerwaarde van het systeem en het feit dat gelijkwaardigheid als uitgangspunt wordt genomen, dragen daartoe bij. Door te letsen ontdekken mensen op een nietbelerende manier creatieve vormen van duurzame levenswijzen. Al doende leren. Samen groeien naar een andere manier van samen leven.