Een hart voor mensen ...

Ik ben enthousiast voor het LETS-verhaal, als bindmiddel van de DEELECONOMA, maar zeg maar gerust ‘een hart voor mensen’, want wat zijn we gebaat met samenwerken.  Wel ja, al de rijke ervaringen ontstaan door het geloof in veranderingen, de ene helpt de andere verderop. Mijn geschiedenis met de LETS start bij Stefaan die mij vaak zijn enthousiasme tentoonspreidde over de LETS Durme. Dit was voor mij volkomen nieuw, (zo’n 20 jaar terug): punten, pluimen, voedsel verdelen, fietsen vermaken,…het kon, zonder schrik om daardoor gepluimd te zijn. Door mijn onrustige natuur ben ik dikwijls verhuisd en woon in de streek van Haspengouw( ’t is wel te benadrukken morgenstond goud heeft in z’n mond. Er zijn 4 provincies verweven(Bart) met het Haspengouwse landschap, 2 in het Waals gewest(Namen en Luik) en 2 in het Vlaamse gewest(Brabant en Limburg)…mo gow zeg Bart. En te midden de grenzen van deze 4 provincies woon ik, nu in het dorpje Bertrée. Ik zal het nu hebben over mijn aardappelen, biologische aardappelen die ik zorgvuldig heb gekweekt, het zijn een 10-tal soorten- allemaal garant naar een meerwaarde aan diversiteit door ecologische grondbeginselen: zo bijvoorbeeld de grond verzorgen, zo bewerken dat het rijke bodemleven niet meer wordt omgeploegd. Het bodemleven is daardoor veel rijker en alle micro-organismen nemen deel aan de vruchtbaarheid van de grond. Maar zelf ben ik plots onwel geworden en zag aardappelen in de vorm van een hart, moeilijk om te schillen maar oo zo goed biologisch. M’n eerste biologische sjalotten maar ook de vastkokende Linda’s, dikke Agrio’s, Artenis voor de frietjes, Corolus voor de puree worden doorgeletst met apetrots. (een verhaal van Steve)

Een hart voor mensen ...

Meer informatie

Hoe werkt LETS?

LETS Valkuilen

LETS ondersteuning

LETS systeemEen warm netwerk

LETS is een eigentijdse manier van samenwerken waar mensen diensten en spullen ruilen in een lokaal netwerk en elkaar zo verder helpen.

We helpen elkaar in een hechte gemeenschap. 

We waarderen ieders talent en sluiten niemand uit. 

We dragen zorg voor elkaar en het milieu. 

Vind jouw plaats binnen onze beweging!

NieuwsNieuwsbrief en E-Flash

Schrijf je in op onze elektronische nieuwsbrief en E-Flash


 • Voor mij is het leuker als je dingen sámen kan doen. Sámen naar toneel met een even grote fan als ik. Maar ook samen schoonmaken. Dat is én plezant, én het gaat veel sneller. Ik vind het ook tof dat je een natuurlijke uitwisseling in geven en ontvangen ervaart."

  Jonathan

 • Ik ben een alleenstaande moeder. Ik kan lekker koken en ik organiseer kinderfeestjes. Soms voelde ik me wat alleen. Ik moet met weinig zien rond te komen. Babysit kost geld, dus ik ging niet vaak uit. Via LETS kook ik nu af en toe voor een feestje of receptie en ik hou leuke kindernamiddagen. In ruil komt Philip babysitten en krijg ik planten en struiken uit de tuin van Stef. In kan weer meer uit en heb vaker een leuke babbel.

  Malika

 • Iedereen, ongeacht leeftijd, opleiding, maatschappelijke status, geloof of persoonlijkheid kan bij een LETS-groep: iedereen die het een tof systeem vindt en gemotiveerd is om er ook werkelijk iets mee te doen. De groep draait immers alleen goed als mensen onderhandelen.

  Pieter

 • De pollekes die ik ontving, hebben op zich geen enkele waarde. Ze oppotten is dus nutteloos. Ze leveren mij alleen wat op als ik ze uitgeef. Ik sta dan ook geregeld onder nul. Dat is níet negatief. Integendeel, in een LETS-groep staan er altijd evenveel eenheden boven als onder nul.

  Dieter

 • Mijn fiets was dringend aan herstel toe. Fietsenmakers trekken hun neus op voor zulke klusjes. En als ze het wel doen, betaal ik me blauw aan uurloon voor een belachelijk klusje, waar ik per toeval niets van ken. Verder stikte diezelfde fiets van de roest. Een verflaag zou ideaal geweest zijn, maar met twee linkerhanden bleef het zo. Tot ik bij de LETS-groep kwam. Lieven die als hobby fietsen herstelt, hielp mij uit de nood: snel en handig. Daarvoor heb ik hem met heel veel plezier ruim gewaardeerd.

  Tinne


Logos


Project gerealiseerd met de steun van het Delhaize Fonds,
beheerd door de Koning Boudewijnstichting


Veel gestelde vragenLETS Vlaanderen vzwOver LETSContact