LETS Inteam
Gerda Van Heck

Wie ben ik

Ik ben Gerda Van Heck en met mijn 62 lentes ben ik een doorwinterde letser. Eerst was ik actief in de LETS-groep Aalst-Oudenaarde, en sinds 2010 zit ik in de LETS-groep van Dendermode.

Hoe ben je met LETS in contact gekomen?

Ik heb LETS leren kennen toen ik nog in Neder-over-heembeek woonde. Via een foldertje in de brievenbus. Toch ben ik niet meteen in een LETS-groep gestapt. Ik had het te druk en het is pas met mijn verhuis naar Dendermonde dat ik actief ben beginnen letsen. Eerst zat ik in de LETS-groep Aalst-Oudenaarde en toen de subgroep Dendermonde groot genoeg was, zijn we een onafhankelijke LETS-groep geworden met een 100tal leden.

Welke LETS-activiteiten doe je?

Ik LETS met pieken en dalen. Soms ben ik zeer actief en dan kan het weer een maandje stilvallen.  Om te letsen heb je tijd nodig en de ene keer lukt dat al wat beter dan de andere keer. Vaak lets ik meer als ik zelf ook iets nodig heb. Dan bekijk ik alle vragen en selecteer ik er enkele die mij liggen.

Ik bied standaard hulp bij feestjes. Hoe vaak spendeer je als gastvrouw of man niet ettelijke uren in de keuken terwijl je veel liever bij je gasten mee aan tafel zit. Wel, dan kom ik graag voor een paar duimpjes bij jou in de keuken staan en help ik met opdienen, afwassen en opruimen. Ik verlets ook spullen zoals kledij uit de jaren 20 en ik ga af en toe een kindje van 3 jaar afhalen op school. Zelf ben ik altijd op zoek naar verse groentjes. Zo heb ik na mijn vakantie heel wat lekkere bio courgettes kunnen letsen. De hulp die ik echter het vaakst nodig heb is mankracht. Bepaalde zaken kan je gewoon niet alleen doen: zware kasten tillen, of reparaties uitvoeren en soms heb ik ook niet het juiste klusmateriaal in huis.

Wat is je mooiste LETS-herinnering

Een van mijn mooiste LETS-ervaringen was meteen ook een hele pijnlijke. In 2011 heb ik een volledig nieuwe heupprothese gekregen. Een zware operatie die ik in Dendermonde heb laten uitvoeren. Na de operatie ben ik naar Oostende (BZIO) gaan revalideren. Ik ben een grote fan van het zeetje en ik dacht dat de zeelucht me zou helpen bij mijn revalidatie. Maar ja, op mijn krukken geraakte ik met moeite de gang van het ziekenhuis uit en tijdens de week lag het bezoek uit mijn thuishaven stil. Daar zat ik dan in Oostende, zo dicht bij de zee, maar in een ziekenhuiskamer. Ik heb toen contact opgenomen met LETS-Oostende. Binnen deze LETS-groep was er een dame die rondleidingen gaf in Oostende om de toffe badstad voor te stellen. Zij is toen met mij in de rolstoel een toertje gaan doen. Het was een bijzonder leuke namiddag en het heeft het herstel zeker in de hand gewerkt. Ondertussen cross ik alweer rond gelijk de oude en blijft die moeilijke revalidatie nog steeds een mooi interlets verhaal.

Wat is je grootste LETS-tegenvaller

Soms loopt het ook eens fout. Persoonlijk heb ik nog geen negatieve LETS ervaringen gehad, maar ik ben wel al eens teleurgesteld geweest. Op vraag van één van onze kernleden, die als maatschappelijk werkster in een vrouwenhuis actief was, werd het lumineus idee gevat om die vrouwen eens te verwennen. Zij vroeg een aantal letsers om zonder duimkes mee haar idee te verwezenlijken. We zijn op een namiddag samengekomen en terwijl een paar kandidates een manicure met nagellak kregen, knipte en brushte ik het haar van enkele dames. Eentje was hoogzwanger en was niet geïnteresseerd in haar noch nagels, maar kon ik wel verleiden met een deugddoende rug massage. Het was oprecht een fijne namiddag en achteraf kregen we lekkere pralines in onze handen gestopt Toch was er een beetje een wrange nasmaak voor mij want niemand van de dames bleek bereid te zijn om lid te worden van de LETS-groep om ook iets voor anderen te doen.

Wat betekent LETSEN voor jou

Er zijn gevers en nemers in de wereld en bij LETS krijgen de gevers ook iets terug. Dat is het mooie aan LETS: je wordt gewaardeerd voor de tijd die je erin steekt. Bij één van mijn laatste LETS activiteiten, kwamen we letterlijk handen te kort. Ik ben toen naar de buurman gestapt om extra mankracht te vragen. Ik vind het belangrijk die man dan ook te bedanken, dus heb ik de volgende dag een doosje pralines gaan afgeven mét een flyer van LETS. Met LETS worden moeilijke taken gemakkelijker en met twee of meer is het bovendien altijd sociaal aangenaam!

Wat verwacht je van een LETS-groep:

Ik heb graag een vlotte en dynamische LETS-groep. Vroeger bij de LETS-groep Aalst Oudenaarde was er meer “beweging”. Als je een vraag had gesteld, waren er vaak 3 tot 4 reacties en kon je ‘kiezen’ met wie je ging letsen. Ok, de afstanden waren iets groter, maar voor mij was dat geen punt. In de groep Dendermonde is het iets kalmer en heb je vaak pas een reactie nadat de wekelijkse periodieke mail is toegekomen. Voor mij persoonlijk mag de responsiegraad wel wat hoger ligger zowel in het aantal reacties als in de reactietijd. Anderzijds heb ik door mijn jarenlange ervaring al zoveel goede LETS-contacten opgebouwd dat ik weet wie ik persoonlijk kan aanspreken en dan gaat het zeer vlot.

 

Wil jij graag in een volgend nummer “inteam” gaan, neem gerust contact op met onze redactie via info@letsvlaanderen.be of  053/730 816