LETS-groep in de kijker
LETS-Zandland

LETS Zandland, een LETS-groep waar je dingen doet waar je blij van wordt en talent in actie komt. Het werkingsgebied van LETS Zandland situeert zich aan de Netebronnen en omvat zestien gemeenten: Lier, Turnhout, Kasterlee, Geel, Herentals, Westerlo, Herselt, Laakdal, Meerhout, Ham, Beringen, Olen, Balen, Mol, Zoersel, en Lommel.

Het ontstaan …

LETS in de regio Kempen ontstond in september 2000 met de geboorte van LETS Mol. Er werd van start gegaan met zeven actieve leden en die wilden niet alleen letsen, maar ook bij elkaar komen en samen dingen doen.

En het groeide …

Een jaar later was de groep al ruim verdubbeld qua ledenaantal en werd er gewaardeerd met molletsen. Letsen was leuk, zoveel was duidelijk. De groep was sociaal en ecologisch bezig zonder dat er veel euro’s aan te pas kwamen, maar wel des te meer waardering.

Er werd kennisgemaakt met nieuwe en boeiende mensen in de omgeving van Balen, Mol en Ham. De naam van de groep was ook niet langer LETS Mol maar LETS Mol-Balen. De LETS-groep verdiepte zich in de werking van LETS Vlaanderen en de LETS-dagen in november waren het gepaste moment om met letsers uit gans Vlaanderen kennis te maken.

In 2005 kwam Marva om de hoek kijken. Een eerste digitaal systeem dat het makkelijker maakte om transacties te registeren. Marva werd weldra vervangen door eLAS en pas in 2009 werd afscheid genomen van het vraag- en aanbodboekje.

Vaste ledenactiviteiten kregen stilaan vorm; jaarlijks een wandeling en een algemene vergadering die nieuwjaarsfeest of de brunch werd genoemd. Maar de goesting was groot om ook iets te organiseren in de zomer… 2007 was het prille begin van wat uitgroeide tot het LETS-zomerfeest en in 2008 greep de LETS-feest voor gans Vlaanderen plaats in Mol.

De groep sloot aan bij de cultuurraad van Mol en Balen en werd deel van het culturele landschap in beide gemeenten. De aanwezigheid met een stand op evenementen zorgde voor verdere bekendheid. De volgende jaren bleef de interesse in het letsen groeien. Samen met de transitiegroep werd een duidelijk verhaal gebracht dat het anders kan.

Een nieuwe naam, een nieuwe start …

De werking breidde uit naar de omliggende gemeenten en LETS Mol-Balen dekte niet langer   de lading. Het werd tijd om op zoek te gaan naar een nieuwe naam. In november 2016 was het dan zover… LETS Zandland werd boven de doopvont gehouden.

LETS Zandland in getallen …

De groep heeft 213 leden, de teller voor de transacties in 2017 staat op 1857 en het aantal letskes op 122.669, in 2017 waren er tot nog toe 82 activiteiten.

Zandlandse letser aan het woord…

L.E.T.S. – Laat Eens een Tobbe wasgoed Strijken

Een huishoudelijk type ben ik zeker niet, maar dat betekent ook weer niet dat ik aan alle huishoudelijke klussen een hekel heb. Brood bakken durf ik bijna een hobby noemen, en ook koken doe ik erg graag. En zelfs afwassen is een taak die ik echt niet uit de weg ga. Maar ik heb heel zeker een top 5 van huishoudelijke werkjes die ik verschrikkelijk vind: 1. hemden strijken; 2. laboschorten strijken (vooral polyester-katoen en te heet gewassen!); 3. jurken strijken; 4. rokken strijken; 5. al het andere dat geen zakdoek is strijken.

Het is dus een kwestie van dat strijkwerk heel goed bijhouden, want anders wordt dat een berg die net zo lastig te beklimmen is als de Everest… En natuurlijk zijn er van die dagen dat net dát klusje blijft liggen… Maar dan is er gelukkig LETS…

Toen ik nog niet lang letste, kon ik het nauwelijks geloven, maar toch is het echt zo, dat er mensen zijn die zo graag strijken, dat ze dat zelfs spontaan aanbieden!

Meer info vindt je op de website van LETS-Zandland!