LETS Inteam
Christel & de familie van Laith

Wie ben je   

Ik ben Christel, en samen met Peter en onze zonen David (17 jaar) en Simon (14 jaar) wonen wij in Aarschot. Ik woonde vroeger in Leuven en was erbij toen LETS Leuven werd opgericht. Momenteel ben ik bij LETS Begijnendijk/Aarschot, bij ons bekend als LETS Vrouw Holle en wij waarderen elkaar in pluimpjes.

Welke LETS-activiteiten doe je? 

Binnen de LETS-groep ben ik voornamelijk actief in de begeleiding van speelweken, koken, kruiden verzamelen of creatieve activiteiten organiseren. Soms help ik ook bij kleine kluswerkjes als het fysiek niet te zwaar is.

Hoe ben je met Laith en zijn familie in contact gekomen?

Met een groepje van ongeveer 10 gezinnen, waaronder 4 stevige actievelingen, helpen we Laith en zijn familie. We hebben hen leren kennen via een mama van LETS van wie haar kinderen bij 3 kinderen van Laith in de klas zitten. Kathleen heeft NT2 materiaal (Nederlands als 2de taal) naar school gebracht en op een k'Letscafé in juni 2017 werd besloten hen te contacteren. Patricia van CAW zit toevallig ook in LETS.

Laith heeft samen met zijn oudste zoon Mojahed (11 jaar) ruim twee jaar geleden de vluchtroute over zee genomen. De rest van het kroostrijk gezin is via gezinshereniging naar België gekomen in februari 2017. Naast papa Laith, mama Fadia, heeft Mojahed 1 broer en 6 zusjes: Aisha (12 jaar), Hajar (9 jaar), Hafsa (8 jaar), Omar (6 jaar), Zaynap (5 jaar), Fatima (3 jaar) en Ghadija (18 maanden).

LETS een sociaal netwerk

De LETS-groep was de start van een veel groter vrijwilligerswerk. Wat we al allemaal gedaan hebben is niet meer in pluimpjes te waarderen. Via LETS was er een sociaal netwerk om op terug te vallen, een netwerk waar mensen die elkaar normaal gezien niet kennen toch samen de handen uit de mouwen steken. Zo hebben we voor de kinderen van Laith in de grote vakantie zomerklasjes georganiseerd en samen met Vlaamse kindjes spelenderwijs Nederlands aangeleerd. Daarna is het verder gegaan met huiswerkbegeleiding, contacten onderhouden met de school, de huisbaas of meegaan naar de dokter. Ik heb mooie herinneringen aan gezamenlijke kooksessies en de geanimeerde gesprekken over cultuurverschillen, integratie en dromen.

De taalbarrière is groot, en ook de culturele aspecten zijn een factor, maar samen geraak je weer een stapje verder. Toen Laith nog geen job had, ging hij heel vaak helpen bij iemand thuis, klusjes doen, het huis helpen opknappen. Hij is heel handig. Toch had Laith het LETS-idee nog niet helemaal begrepen, want als hij hulp kreeg van iemand, deed Laith één-op-één een wederdienst. Dat is ook de reden waarom veel pluimpjes nooit gevaloriseerd zijn. Ik heb geprobeerd het uit te leggen dat de wederdienst naar de groep gebeurt, maar voorlopig is de taalbarrière nog te groot, laat staan het ELAS systeem uitleggen… Dat is nog te vroeg.

Het warme verhaal is dat LETS Vrouw Holle een netwerk heeft kunnen bieden aan deze familie. Via LETS kon ik andere mensen aanspreken om ook te helpen en heeft Laith vrienden gemaakt met wie hij gesprekken kan voeren over integratie, de islam en culturele verschillen. LETS biedt een sociaal en warm netwerk en het is een aanzet tot integratie en inburgering.

Wat betekent LETSEN voor jou?  

Voor Laith en zijn familie was het LETS-netwerk een aanknopingspunt in een nieuw land en een andere cultuur. Zo was het eigenlijk ook een beetje voor mij, hoewel van een heel andere grootorde. Toen ik van Leuven naar Aarschot verhuisde, ben ik op zoek gegaan naar een nieuwe LETS-groep om verbinding te zoeken met “open geesten” van allerlei slag. Het was moeilijk om in een nieuwe streek aansluiting te vinden en als het al moeilijk was voor mij, hoe zou het dan zijn voor een gezin als dat van Laith? Ik begeleid hen wekelijks en via het LETS-netwerk word ik voor die begeleiding ook gesteund door andere letsers.

Wat verwacht je van een LETS-groep? 

De hulp die we aan Laith en zijn familie geboden hebben, is niet te organiseren binnen LETS alleen. Er is veel “over-en-weer geholpen” zonder de pluimpjes in de administratie te gieten. Sowieso zijn de noden van zo’n gezin ook veel hoger. Zelfs al zou Laith elke dag letsen, hij zou nooit aan al die noden tegemoet kunnen komen op basis van LETS transacties alleen. Ik vind een LETS-groep een sociaal netwerk en draagvlak voor vernieuwing, voor plezier via fijne contacten en het maakt het leven financieel ook iets gemakkelijker. Voor de vele uurtjes vrijwilligerswerk dat ik zonder waardering in LETS-eenheid heb verricht, heeft LETS Vrouw Holle onlangs een pluimenbenefiet georganiseerd. Ik ben heel erg dankbaar voor deze erkenning en de pluimpjes geven me alvast een bijzonder warm gevoel. 

 

Wil jij graag in een volgend nummer “inteam” gaan, neem gerust contact op met onze redactie

Emmadb@lets.vlaanderen of  053/730 816