LETS-dag 18 november 2017
LETS breekt uit!

Het thema van de dag is “LETS breekt uit” en zowel letsers als geïnteresseerden in LETS waren op deze dag uitgenodigd.

In zijn uiteenzetting stelt Dirk Barrez dat het goed leven is in de welvaartstaten die vorige eeuw ontstonden. We kenden een sterke economische groei en ontwikkelden de nodige sociale intelligentie om de vruchten ervan te verdelen. Dat goede leven drukt echter op onze planeet en Dirk reikt ecologische alternatieven aan voor deze uitdagingen. De lezing werd enorm gesmaakt onder de deelnemers.

Na een korte pauze nemen Sabrina en Emma van LETS Vlaanderen het woord om de realisaties van 2017 en de campagne voor 2018 voor te stellen. Na dit overzicht steekt de jeugdbeweging Jamaswapi van wal. Zij hebben voor de lancering van onze campagne voor 2018 “LETS-Help Mekaar straat” een LETS-scène nagespeeld. LETS breekt uit en het betrekken van de jeugd bij onze beweging is heel belangrijk. Hun enthousiasme was voelbaar tot bij het publiek.

Dan is het tijd voor het panel debat. Letsers van LETS Begijnendijk/Aarschot, LETS Brugge, LETS Gent, LETS Dendermonde en LETS Mechelen zitten aan de tafel. Virtueel wordt het plaatje vervolledigd door LETS bij Buurtijd in Antwerpen Berchem. Er wordt van gedachten gewisseld over de verschillen tussen vroeger en nu, tussen lokale munten en LETS. Er is een video interview met Wim van Buurtijd, een initiatief dat met kansarmen uit de Berchemse buurt gestart is en momenteel is uitgegroeid tot een grote en diverse LETS-groep met een 300-tal leden. Vervolgens horen we de getuigenis van Bernard over de wijze waarop we verenigingen en scholen bij een LETS-groep kunnen betrekken. Tot slot spreken we over het potentieel van LETS bij studenten op de universiteit.

De LETS-dag wordt afgesloten met een aantal videoboodschappen van onze partnerorganisatie en van minister Sven Gatz. Zij wensen ons het allerbeste voor 2018. De LETS-beweging breekt uit!