LETS Inteam
Debby Vercauteren

Wie ben ik?

Ik ben Debby en ben samen met mijn echtgenoot Arno (beiden geboren in 1977) de trotste ouders van onze dochters Leine (10 jaar) en Tiele (8 jaar). Arno is bio-ingenieur bosbouw en brengt het ecologische verhaal in ons gezin. Ik ben beeldend kunstenaar, opvoeder, graduaat maatschappelijk werk en bachelor sociaal-cultureel werk. Ik ben dus nogal een sociale en creatieve duizendpoot. Mensen en kunst in al zijn facetten zijn mijn passie. Ik ben een verbinder en ik geloof echt dat we samen onze samenleving warmer en hechter kunnen maken. Daarom geloof ik sterk in de kracht van sociaalartistieke werkingen, in bewegingen zoals LETS en in actief burgerschap zoals dat van Hart Boven Hard.

Hoe ben je met LETS in contact gekomen?

Mijn vriendin en ik waren als jonge mama's op zoek naar een netwerk waar mensen elkaar willen helpen. Tijdens onze zoektocht stuitten we op de website van LETS Vlaanderen. We namen contact op met hen en ontdekten dat er net op dat moment, januari 2010, een aantal enthousiaste letsers vanuit LETS Durme een nieuwe groep wilden opstarten in Sint-Niklaas. Tegelijkertijd was er beweging vanuit het sociaal beleid van de stad Sint-Niklaas. We werden met elkaar in contact gebracht en zo stond ik dus mee aan de wieg van LETS Sint-Niklaas. LETS Sint-Niklaas werd niet zomaar een LETS-groep, maar een LETS-groep die specifiek kansengroepen zou aantrekken en begeleiden. Dankzij de samenwerking met het sociaal middenveld konden we meteen bij de start voor twee jaar een halftijdse LETS-coördinator aanwerven.  Mijn vriendin werd uiteindelijk die LETS-coördinator en ik verving haar tijdens haar zwangerschap. Helaas waren er geen subsidies meer om een coördinator te kunnen behouden. Dus de LETS-groep werd verdergetrokken door een enthousiast kernteam. 

Intussen had ik mezelf ook al snel geëngageerd om lid te worden van LETS Vlaanderen en solliciteerde ik naar een zitje in de Raad van Bestuur. Ik wilde namelijk meebouwen aan het grote verhaal van LETS, want ik was helemaal gebeten door de LETS-filosofie. Het feit dat een organisatie niet slechts één luikje van de samenleving als pijler heeft, maar zich zowel duurzaam richt  op het sociale, het economische en het ecologische aspect van zijn werking was voor mij absoluut een meerwaarde. Ik ben dan ook op vele plaatsen ambassadeur van LETS 😉 Na een pauze van 2 jaar wens ik me opnieuw te engageren als bestuurslid bij LETS Vlaanderen om onze LETS-beweging bekend te maken.

Welke LETS-activiteiten doe je?

Als ik even strop zit in mijn huishouden, laat ik mijn strijk graag doen door een letser die dat aanbied. Mensen kunnen bij mij terecht voor grafische vormgeving, vorming rond verschillende thema's, haarknipbeurten, vervoer, boodschappen, persoonlijke kunstwerkjes, hulp bij feestjes,... Arno biedt dan weer hulp in de tuin aan, van advies tot grasmaaien. We hebben een volkstuintje en verletsen ook onze groenten die we over hebben, of vragen al eens letsers om een handje toe te steken.

Wat is je mooiste LETS-herinnering?

Ik heb tal van mooie LETS-herinneringen! Als jonge en ook sociaal actieve mama had ik vaak behoefte aan babysit. Al snel was er één letser die dit vaak voor ons deed.  Intussen heeft ze zelf een gezinnetje en kan dus niet meer babysitten, maar ik ben meter geworden van haar zoontje en mijn man peter van haar dochtertje. Zoals jullie al begrepen hebben is het sociale en verbindende aspect van LETS voor mij van groot belang. Ik heb de afgelopen 8 jaar meegewerkt aan tal van ontmoetingsmomenten en evenementen van zowel LETS Vlaanderen als LETS Sint-Niklaas. Op de communiefeesten van onze kinderen én de doctoraatsreceptie van Arno  werden we bijgestaan door helpende LETS-handen. Vele van onze medeletsers zijn intussen zeer goede vrienden geworden. We doen al eens iets voor elkaar zonder Stafkes 😉

Wat is je grootste LETS-tegenvaller?

Eén van de dingen die ik in mijn LETS-aanbod heb staan is haar knippen en haartooi voor een feestje. Een letser had me gecontacteerd om haar haar op te maken voor een huwelijk van een familielid.

We hadden de datum en het uur afgesproken, ik zou om zes uur langskomen. Die ochtend op  de trein, op weg naar mijn wekelijkse lessen SCW te Leuven, kreeg ik een zeer boos telefoontje. "Waar ik verdomme zat, ze waren al een uur op mij aan het wachten!" Tja, in de trein naar Leuven, want ik dacht dat ik die avond pas verwacht werd... Ik nam namelijk elke vrijdag de trein naar Leuven, nadat ik mijn kinderen naar school had gebracht... Die letser wilde niets weten van mijn excuses... Zelfs een poging tot bemiddeling van onze coördinator draaide op niets uit. Die vrouw heeft nooit meer tegen mij gesproken en negeerde mij sindsdien staalhard. Daar heb ik het nog steeds moeilijk mee... Het was een stom misverstand...

Wat betekent LETSEN voor jou?

LETSEN is enorm belangrijk in ons gezin! We weten dat er altijd hulp klaar staat wanneer je die nodig hebt. Wat ik zelf ook heel belangrijk vind is het waarderingssysteem én het feit dat alle werk gelijkwaardig is! Een uur is een uur. Simpel! Ieders tijd is evenveel waard. Letsen betekent ook wel oefenen in sociale vaardigheden. Goede afspraken zijn belangrijk. Elkaar een beetje kennen ook.

Verder is LETSEN voor mij ook echt een zeer waardevol alternatief op ons huidige monetaire systeem en de visie van werken en economie in onze samenleving. Wat bij mij altijd is blijven hangen is de onthutsende constatering van het verhaal van de rente. Als er iemand slapend rijk wordt, dan wil dat ook zeggen dat er iemand slapend armer wordt. Maar in LETS is onder nul gaan niet negatief. Het betekent gewoon dat je behoefte aan hulp nu even wat groter is.  Dat is ook één van de slagzinnen van Hart Boven Hard. Waar winst het wint van waarde, is verlies het resultaat. LETS is WAARDEvol!

Wat verwacht je van een LETS-groep?

Een LETS-groep heeft voor mij idealiter een horizontale peer-to-peer structuur.  Wanneer één iemand zich boven de rest verheven voelt, begint de afbrokkeling van een groep trekkers. Bovendien is het ook zeer eigen aan trekkers dat ze zichzelf helemaal geven, en voor ze het zelf beseffen zijn ze leeggegeven... Wanneer iedereen een deeltje van de taken op zich neemt, en wanneer ineens duidelijk wordt dat dit slechts een tijdelijke taak is, kan niemand zich 'hechten' aan een postje of een titel. Het zijn gewoon takenpakketjes, waar je tijdelijk verantwoordelijk voor bent. Na een pauze van een 3-tal jaar heb ik weer energie om wat LETS-pakketjes op te nemen. Ik vind het ook fijn dat er daar duidelijke afspraken rond gaan komen, zowel naar waardering toe als naar tijdsinvestering. Je moet zoiets kunnen doen vanuit goesting en niet vanwege plichtsbesef.

 

Wil jij graag in de volgende LETS Inteam, neem dan contact op met onze communicatiedienst via info@letsvlaanderen.be