LETS-groep in de kijker
LETS Landen

Het ontstaan…

Sinds 2014 is er een LETS-groep in Landen waar ze elkaar waarderen in “kersenpitjes” of “pitjes”. Voor één uur LETS-dienst geven ze 20 pitjes. Het is een kleine LETS-groep die kan terugvallen op een sterk netwerk binnen Landen en een hechte kerngroep. De letsers zijn verweven met andere initiatieven zoals het Repair Cafe of de deelwagen (Relaks vzw). Om LETS te promoten heeft LETS Landen op 7 april 2018 een groot “deelfeest” georganiseerd.

Letsen, een paar warme herinneringen…

Letser Liesbeth deelt met ons haar warme herinnering aan LETS voor de eerste communie van haar dochter. Ze was al zo lang op zoek naar iemand die het haar van haar dochter kon invlechten. Een horizontale Parijse vlecht! De kapper kon die dag niet en de buren kenden ook niemand die deze techniek onder knie had. Zelf heeft Liesbeth 20 pogingen ondernomen, maar het was enkel geklungel en het duurde ook veel te lang. Via LETS Landen heeft ze uiteindelijk Nausika leren kennen. Zij is op de dag van de communie met de fiets tot bij Liesbeth gereden en op 3 minuten had haar dochter een prachtig kapsel: wat een talent!

Wat LETS Landen ook zo warm maakt is dat er in de kleine groep al vele vriendschappen zijn gegroeid. Bart vertelt dat hij vaak zijn klusmateriaal uitleent, zonder waardering want ondertussen ken je iedereen en worden het echte vriendendiensten.

Een hoogtepunt: het eerste Landens Deelfeest

Op zaterdag 7 april heeft Relaks vzw een eerste deelfeest georganiseerd samen met andere initiatieven in de gemeente zoals het Repair Café Landen, Cozycar autodelen, Peerby en natuurlijk LETS Landen. Ook de Landense vereniging Help Ons Helpen was van de partij. Aan hen kon je een gift doen die voor een klein bedrag verkocht werd in het winkel ’T Recupke aan mensen die het zeker kunnen gebruiken.

Aan de LETS-stand heeft Steve een grote boom geplaatst waaraan aanwezigen hun talenten konden ophangen. Mieke verzorgde non-stop een uitleg over LETS en speciaal voor dit feest werd er ook een LETS-promoactie gevoerd: elke bezoeker kon een zakje met 20 “kersenpitjes” krijgen die ze bij een instap bij de LETS-groep konden omzetten in virtuele LETS-pitjes. LETS Vlaanderen heeft in de voorbereiding van het event advies verleend om meteen aansluitend een instapmoment te organiseren. Eerst dacht LETS Landen nog een klein huiselijk event te kunnen organiseren, maar de opkomst was veel hoger dan verwacht en op 26 april worden er maar liefst 15 nieuwe leden verwacht op de infoavond. Overigens was het hele deelfeest een groot succes. Zo’n 100 personen hebben het feest bezocht zowel sympathisanten als nieuwelingen. De streekproducten waren in trek en de zelfgemaakte gebakjes door de LETS-groep werden gesmaakt.

De namiddag was bijzonder vermoeiend, maar de resultaten mogen er zijn. Na het event hebben alle deelnemers nog samengezeten en werd er meteen beslist om een tweede deelfeest te organiseren op 30 september 2018. De organisatie en het werk op de dag zelf waren best wel pittig zodat er bij een volgende editie alvast meer vrijwilligers moeten worden opgetrommeld. Gelet op de uitbreiding van de LETS-groep mag dit geen probleem zijn.

Vandaag zijn we met…

LETS Landen telt momenteel een 25-tal leden. Met de komst van de 15 nieuwe leden kijken ze er naar uit om het LETS-aanbod en de transacties te zien uitbreiden. Meer talenten zullen worden geruild en het sociale netwerk zal groeien. Om lid te worden van LETS Landen betaal je voortaan €6 en in de nabije toekomst wordt er ook een vrijwilligersbeleid uitgestippeld.

Plannen voor de toekomst…

De groei van LETS Landen is exponentieel te noemen. De kern is zeer actief en wil LETS bekender maken in de streek via flyers en mond-aan-mond reclame. Naar de toekomst toe bestaat ook de wens om te starten met interlets. LETS Landen is een kleine, sterk groeiende LETS-groep in het mooie Landen en omstreken, en het letsen is er pittig!

 

Wil je met jouw LETS-groep de volgende LETS-groep in de kijker zijn, neem dan contact op onze communicatiedienst via info@letsvlaanderen.be