LETS Inteam
Peter Clerckx

Wie ben ik? 

Ik ben Peter Clerckx, geboren te Brugge op 6 oktober 1964. Ik heb 4 zonen en een (ex-)vrouw. Ik luister en praat graag naar en met mensen. Ik heb nooit echt hoger onderwijs gevolgd, maar de universiteit van het leven. is mij wel bekend :-).

Hoe ben je met LETS in contact gekomen?

Toen wij voor de tweede keer onze ecotuin openstelden voor het publiek vertelde één van de bezoekers over LETS. Drie maanden later deed ik mijn eerste klus in de LETS-groep van Brugge. LETS Brugge was toen nog niet zo groot en telde ongeveer een 50-tal leden. Al snel wist iedereen dat ik een klusser was en over de nodige kennis en gereedschap beschikte. Zo verzamelde ik mijn eerste LETS-waarderingen en al snel zat ik aan het plafond met het maximaal aantal waarderingen. Iemand helpen ligt in mijn aard en ik doe het bijzonder graag. Overigens de foto's van de bewuste opentuindag waarmee het allemaal begon staan nog steeds online! Wanneer ik er naar terugkijk, ontdek ik keer op keer hoeveel letsers onze tuin hebben bezocht. Het geeft me een warm gevoel!

Welke LETS-activiteiten doe je?

Ik doe transport met de vrachtfiets, scharen en messen slijpen en klusjes, als ik tenminste mijn gereedschap weet te vinden! Daarnaast bied ik goederen aan via de kLETSwinkel van LETS Brugge. Het zijn enkel goederen waarvan ik denk dat een ander er wel wat aan zal hebben. Soms zijn dat ook dingen van vroeger toen ik in de weekends als marktkramer actief was. 

Wat is je mooiste LETS-herinnering?

Hoe letsers mij hebben ondersteund toen ik weg ging bij mijn vrouw. Het jaar dat ik leefde in een huis zonder verwarming en water kon ik bij heel veel letsers terecht. Een alleenwonende vrouw gaf mij haar sleutel zodat ik altijd gebruik kon maken van haar badkamer. Meerdere letsers (gezinnen of koppels) boden mij aan om bij hen te komen wonen. Ik zeg al lang dat mijn vrienden de beste sociale verzekering zijn, maar dat ook letsers mij zo waardeerden dat ze mij zelfs in huis wilden nemen.. dat had ik niet verwacht.
Een andere mooie herinnering is een dag met de familie van mijn vrouw. 's Morgens een natuur en stadswandeling met een letser die gidste. Andere letsers verzorgden een picknick met taart over de middag en toen we tegen 7 uur in onze tuin terug waren was de BBQ prachtig voorbereid. De dag nadien kwam een letser meehelpen voor het opruimen. Voilà, LETS-eenheden gebruikt waardoor ik weer aan het klussen kon (en waarderingen kon ontvangen). 

Wat is je grootste LETS-tegenvaller?

Ik was nog nieuw toen een letser mij vroeg om langs te komen voor een probleem met het licht. Een schakelaar bleek stuk te zijn. Ik legde haar uit wat het probleem was en ze zou mij opnieuw bellen als ze de schakelaar had gekocht. Zij woonde wat ver van mij vandaan waardoor ik aan verplaatsing van 1.30 uur had gedaan. In totaal had ik bijgevolg 2 uur tijd besteed aan de klus die zij nadien liet oplossen door haar zoon. Ik kreeg er geen waardering voor maar leerde er uit dat ik voor dergelijke zaken beter duidelijk kan afspreken, ook over de verplaatsing. 

Wat betekent LETSEN voor jou?

Letsen heeft mijn wereld verruimd. Door in de kern van LETS Brugge te stappen en mee te denken over de LETS-waarden en werking ben ik onze geldeconomie anders gaan begrijpen. Ik snap nu beter hoe en op welke manier geld onze wereld beïnvloedt. Zonder LETS had ik wellicht nooit de stappen gezet om zelf een ecosociale munt in het leven te roepen. Het lijkt wel alsof ik een eigen wereld rondom mij kan maken. Zonder LETS had ik die mogelijkheden misschien nooit gezien. Ik kan moeilijk inschatten hoe mijn leven er zou uitzien zonder LETS maar ik veronderstel dat het een onmisbare schakel is geweest naar het ecosociale denken waar ik mij nu zo voor inzet. 

Wat verwacht je van een LETS-groep?

Mensen en dus ook letsers laten zo veel zaken afhangen van wat er van bovenuit wordt georganiseerd. Het zou mooi zijn als letsers die bij elkaar in de buurt wonen zelf kleine ontmoetingsmomenten afspreken. Een avondje in de tuin of een picknick in een nabijgelegen park met gesprekken waaruit je leert wat je aan elkaar kan hebben. Misschien kan het helpen om minder afhankelijk te zijn van onze geldeconomie, en te ontdekken hoe veel we, ook zonder geld, voor elkaar kunnen betekenen. En als ze dan zien dat het goed was, kunnen ze het nog een keertje overdoen en mogelijk ook andere letsers warm make, om eens samen te komen in hun eigen buurt.