LETS-groep in de kijker
LETS Groot-Heist

Kennismaking met LETS Groot-Heist

Via een vriendin hoorde ik in december 2015 van een LETS-groep in Begijnendijk. LETS was voor mij een totaal nieuw concept, ik wist zelfs niet echt wat LETS eigenlijk was. Na een paar e-mails sloot ik mij aan bij LETS Begijnendijk/Aarschot en er werd mij een meter toegewezen, een hele vriendelijke dame die echt wou helpen. Maar de eerste stappen bij LETS waren moeilijk: zo veel onbekende mensen. En hoor ik wel thuis bij die vriendenkring? En wat heb ik die mensen te bieden?

En dus ben ik vol goede moed naar mijn eerste kLETScafé gestapt bij Jacob in Betekom, ergens in het voorjaar van 2016. Het ging er vrolijk en luchtig aan toe. Een mini potluck stond in een mum van tijd klaar, er waren knabbeltjes, koffie, fruitsap … Het café werd geopend door het triumviraat met de agenda van die dag. Er werd constructief gepraat over salongo’s en allerlei activiteiten. Daarna volgde een gezellige babbel. De letsers kwamen één voor één kennismaken, wat voor mij een opluchting was want een groep vreemden is best beangstigend als er niemand contact wil maken. Gelukkig was ik al snel op mijn gemak en daar was ik blij om!

Daarna volgde een tweede en een derde kLETScafé. Deelnemen aan een activiteit of zelf letsen was nog een brug te ver. De eerste stap naar actief letsen werd gezet door een deelname aan een salongo. Een hele namiddag behangpapier van de muren halen. Geen leuk werkje, maar als je het met vijf mensen samen doet, is het best gezellig. We hebben veel plezier gemaakt die namiddag, en daarna samen eten was ook gezellig. Er schoven nog een paar letsers bij aan tafel die niet meegewerkt hadden. Gezellige boel. Deze salongo heeft mij overtuigd dat letsen echt wat voor mij is.

Begijnendijk is echter 12 km van huis, meer dan een kwartier met de auto en eigenlijk iets te ver om echt lokaal te letsen. In Groot-Heist, tenslotte toch 40.000 inwoners, was er nog geen actieve LETS-groep. Wel zaten er een paar Heistenaars bij de LETS-groep van Begijnendijk, een paar bij Lier dat tot LETS Pollekesland behoort. In totaal toch een 10-tal letsende gezinnen. Johan, die bij mij in de beeldhouwklas zit en slechts 500 meter van mijn deur woont, is aangesloten bij Pollekesland. Op een dag leent hij mij zijn schaar voor het snijden van jutte. Daarvoor zou ik hem 1 symbolisch Polleke geven via de LETS. Wat een gedoe! Blijkt dat dit dus niet mogelijk was! Johan woont bijna aan mijn achterdeur en wij kunnen niet samen letsen. Dat vonden wij onbegrijpelijk en zo ontstond het idee om zelf een groep op te richten. Ik ging te rade bij Dirk Geysen. Die zag een groep in Groot-Heist helemaal zitten en zo ging de bal in november 2017 aan het rollen.

17 mei 2018 legde Emma van LETS Vlaanderen op de eerste infoavond uit wat LETS precies is. Een 30 tal personen kwamen opdagen. Het radiointerview en de bekendmaking in de lokale pers, zorgden mee voor die grote opkomst. Op 3 en 6 juni waren de opstartvergaderingen waar leden zich konden aansluiten. Hier was de opkomst veel minder maar ruimschoots genoeg om uit de startblokken te schieten. 3 juni was een zondagmorgen. Deze vergadering was heel constructief en de aanwezigen waren enthousiast en zaten allemaal op dezelfde lijn. Een kersvers lid stelde zelfs voor een kLETScafé te organiseren en iedereen thuis te ontvangen op 21 juli. Op de vergadering van woensdag 6 juni bracht Sabrina van LETS Vlaanderen een presentatie over de LETS-verzekering. Er werden een hoop vragen gesteld en beantwoord. Ook hier hebben zich nog enkele leden aangesloten.

Nu, een half jaar na de eerste brainstorm over Groot-Heist, hebben we 31 geïnteresseerde gezinnen, waarvan er na de opstartvergaderingen 11 aangesloten zijn. Wij verwachten op het eerste kLETScafé nog enkele aansluitingen. Het zijn ruimschoots voldoende leden om te starten, meer dan we durfden hopen.

We zijn momenteel met 3 kernleden: Martine, Johan en Daisy en de letsers van Groot-Heist waarderen elkaar in Zwaantjes, meer bepaald 20 Zwaantjes per uur. De zwaan is historisch verbonden met Heist-op-den-Berg. Al in de 16e eeuw werd door de Heistse schepenen het dier gebruikt op de zegels van stadsdocumenten. Jaarlijks vragen we ook een kleine geldelijke bijdrage van 7 Euro waarvan er 5 Euro naar de verzekering gaat en 2 Euro in de gemeenschappelijke pot voor werkingskosten.

We hebben er ontzettend veel zin in. De start van LETS Groot-Heist was geslaagd, de groei is onze volgende uitdaging en ook daar is het enthousiasme groot.

Als je meer te weten wil komen over onze nieuwe LETS-groep, neem gerust contact met ons op via de website of ontdek onze contactgegevens op de kaart van letsvlaanderen.be.

LETS-groetjes!

Kern van LETS Groot-Heist