LETS-debatdag groepsactiviteiten
Pitch en debat

De pitch van de groepsactiviteiten was een geslaagde workshop met debat. Bij de start van de workshop heeft iedereen groene, rode of gele kaartjes ontvangen waarop vragen konden worden genoteerd al naar gelang het ging over de succesfactoren, voorbereiding en organisatie of randvoorwaarden van een geslaagde groepsactiviteit.

LETS Vlaanderen is enorm dankbaar voor de medewerking van zoveel vrijwilligers om hun succes story te komen delen. De opdracht voor de sprekers was een uitdaging, want een pitch is hooguit 5 minuten. De sprekers hebben zich aan een strak schema gehouden en op een creatieve manier met deze richtlijnen omgegaan. Het concept werd gesmaakt onder de deelnemers.

Naast het omschrijven van de groepsactiviteit kreeg iedere pitcher ter voorbereiding de onderstaande vragen:

Succesfactoren - groen

 • Wat zijn de troeven van deze groepsactiviteit
 • Waarom pitch je deze groepsactiviteit, m.a.w. de vraag naar populariteit
 • Is het een grote of kleine groepsactiviteit
 • Hoeveel volk heb je nodig opdat deze groepsactiviteit geslaagd is
 • Bevordert deze groepsactiviteit de LETS-transacties, m.a.w. registreren jullie meer transacties na deze activiteit?

Voorbereiding en organisatie - rood

 • Hoeveel keer per jaar organiseren jullie deze groepsactiviteit
 • Hoeveel voorbereiding vergt het organiseren van deze groepsactiviteit
 • Met hoeveel personen zit je in de ‘organisatie’ van deze groepsactiviteit
 • Is er een waardering in LETS-uren voor de ‘organisatie’ van deze groepsactiviteit; zo ja: hoeveel in LETS-uren?

 Randvoorwaarden - geel

 • Hoe communiceren jullie de groepsactiviteit (eLAND/eLAS, mailing, fB, website, andere…)
 • Welke tips zou je aan andere LETS-groepen willen geven die jouw groepsactiviteit wensen over te nemen

De eerte 4 pitchers stuurden een PowerPoint Presentatie door die je hier kunt downloaden.

Lieve Proost van LETS Limburg beet de spits af en vertelt over LETS@Home, een groepsactiviteit bij een letser thuis om nieuwe en bestaande letsers samen te brengen.

Daarna kwam Dirk Geysen vertellen over de Salongo. ´Salongo´ is het Lingala-woord voor de gemeenschapsdienst die in de Congolese Evenaarsprovincie bestond. In Begijnendijk gaat het om de maandelijkse gezamenlijke werkdag van alle letsers bij een lid (of bij meerdere leden) thuis. Alle LETS-leden toonden zich bereid om zoveel mogelijk de eerste zaterdag van de maand hiervoor vrij te houden. Onder de deelnemers bleek veel interesse te bestaan voor de Salongo die overigens volledig is uitgelegd op de website van LETS Begijnendijk/Aarschot.

Bart Vercauteren van LETS Durme gaf een mooi overzicht van een goede modus operandi voor het organiseren van groepsactiviteiten. Hij deed dit voor de groep van LETS Zele waar hij ook actief is in de kern als ‘interletsactiviteit’. Het recept zoals hij zelf aangaf, is heel simpel:

 • men neme een kleine, maar dynamische en trouwe kern (5 à 6 leden).
 • Kom trouw (minstens) om de twee maanden samen.
 • Voeg enthousiasme, soepelheid en dynamiek toe en een flinke scheut spontaneïteit.
 • Zorg ook steeds wederzijdse steun en oog voor elkaars draagkracht, dan doe je nooit meer dan je aan kan en moet niets, maar kan alles.
 • Overloop telkens trouw alle voorbije activiteiten. Evalueer ze en beslis of ze voor herhaling vatbaar zijn.
 • Kijk welke (jaarlijks weerkerende of occasionele) activiteiten zich aandienen in de komende periode. Vraag ook na of de (kern-)leden voorstellen hebben.
 • Beslis dan, kort en krachtig, op welke kar(ren) de groep zal springen en beslis wie wat zal doen (inschrijven, dingen navragen, zorgen voor materiaal en voorbereiding). Hou het daarbij simpel en put uit ervaring, individuele talenten en routine).
 • Stuur vervolgens een uitnodiging aan alle letsers van je groep. Laat, bij voorkeur, steeds dezelfde oude rot de uitnodiging versturen via de letsmail, zodat kan teruggevallen worden op bestaande sjablonen, ma non troppo.
 • Voer uit wat je beslist hebt, leg op niet te veel slakken zout en klaar is kees.

Voorbeelden van geslaagde versies van dit recept waren een aantal occasionele activiteiten, zoals het ingaan op initiatieven van de gemeente of andere organisaties (zwerfvuilactie, Halloween wandeling, picknick van transitie, voedselkwis van voedselteams). Ook spontane voorstellen zoals een open vergadering met geïnteresseerden uit een buurgemeente of een open tafel (kookavond, etentje bij een van de leden) waren goed. Tot slot zijn er de jaarlijkse activiteiten zoals de Nieuwjaarswandeling annex pannenkoeken (Lichtmis), het Letsfeest aan het begin van de zomer (al enkele jaren uitgegroeid tot een LETS-weekend op verplaatsing, met overnachting voor wie dat wenst).

Voor een succesverhaal is de volgende ingesteldheid nodig: soepelheid, routine, vriendschap en goesting, beperkte verwachtingen (‘Als je niets verwacht dan krijg je veel.’). Wat de organisatie betreft is het zo dat de voorbereiding zelden meer vergt dan wat op de geplande bijeenkomsten kan worden afgesproken met de aanwezigen. Qua waardering is het vooral om de erkenning en vriendschap te doen. Als er toch in LETS-eenheden wordt gewaardeerd, is het de algemene regel de helft van een LETS-uur (dus delen door 2).

Nadien kwam Bernard Bruggeman van LETS Pollekesland, subgroep Klein Brabant – Vaartland aan de beurt. Eind 2017 heeft deze groep een LETS Art georganiseerd. Iedere letser heeft talent en wat is kunst? Daar zijn zij zeer creatief mee omgesprongen. Na de lancering van het initiatief hebben verschillende letsers een kunstwerk gemaakt. Een letser uit de groep heeft zijn huis opengesteld en tijdens de openingsnight, met speeches en champagne werd de vernissage feestelijk geopend. Van Mondriaan taart, tot andere eetbare kunstwerken en kleine pareltjes voor het oog. De tentoonstelling was nog een paar dagen te bezichtigen in het huis van de letser: een absolute topactiviteit.

Daarna was het de beurt aan Carine Vanremoortere van LETS Beveren waar elke keer bij volle maan een activiteit in elkaar wordt gestoken. Als je steeds dezelfde week- of weekendag neemt, heb je altijd het probleem dat bepaalde mensen niet kunnen komen. Door de activiteiten aan volle maan te koppelen heb je een duidelijk tijdstip dat ook afwisselend op verschillende dagen van de week valt. Wandelingen, kwisavonden, kLETScafeetjes, ... iedere maand werd er een activiteit in elkaar gebokst. Het concept is tof, maar de organisatie bleek voor de trekkers ook best wel pittig. Als LETS-groep moet je je dan ook bewust zijn van je sterktes en voor een kleine groep is het best wel zwaar om bij elke volle maan iets te organiseren.

Van Beveren ging het naar Oostende waar Sabien Meeremans kwam vertellen over de jaarlijkse succesvolle LETS Fashion. Je zoekt een minimum aantal mooie kledingstukken uit die je hooguit één of tweemaal hebt gedragen, maar die je eigenlijk toch niet helemaal gegoten blijken te zitten. Die miskopen kun je binnenbrengen en in ruil krijg je een toegangsticket voor 1 persoon. Met dat ticket kun je op de dag dat LETS Fashion doorgaat gratis en onbeperkt shoppen. Ook accessoires zijn toegelaten (handtassen, mutsen, sjaals…). Handtassen mogen tweedehands zijn, voor de schoenen zijn enkel nieuwe exemplaren toegelaten. Voor het event moet je als LETS-groep inzameldagen organiseren. Bij LETS Fashion komt best wel veel voorbereiding kijken. Een sterke groep trekkers is dan ook belangrijk.

Monique Verhaeghe van LETS Leuven vertelt over kwartetjes (van een uur) waarvoor minstens 4 letsers samenkomen om samen iets te doen zoals bijvoorbeeld een tuinklus. De organisator krijgt 20 eenheden van het secretariaat.

Tot slot bracht Anke Van Eeckeren van LETS Zandland een bijdrage over de manier waarop LETS-leden bijdragen aan elkaars geluk. Zij schreef een boekje over Gratis Geluk geven en ontvangen. Het was van te voren niet de bedoeling, maar het boekje bleek ook hele goede reclame te zijn voor LETS. LETS is namelijk één van de 30 onderwerpen en wordt als tip vermeld bij nog eens 6 andere onderwerpen. Voor de realisatie kreeg Anke hulp van letser Vincent Van Brink, want hij deed de lay-out van de tekst. Het boekje werkt inspirerend want er zijn al 2 mensen lid geworden van LETS nadat ze het gelezen hadden.

Het boek geeft een hele lijst van wat er gratis te verkrijgen is, een boek over geven en ontvangen. LETS is één van de 30 gratis dingen en je kan gerust zeggen dat Anke fan is van LETS. Waarom? Omdat het haar gelukkig maakt: elke LETS vraag komt vanuit een wens, een verlangen, iets willen hebben of bereiken… Elk LETS aanbod komt voort uit het verlangen om te delen: je kennis delen, je talent delen, je gezelschap delen, spullen die je zelf niet meer nodig hebt delen, je vrije tijd delen. Elke lets vraag is een vraag om hulp, wat maakt dat antwoorden op een LETS-vraag steeds een geluksbrengende handeling is want je helpt iemand! Je maakt het leven van je medemens aangenamer, plezanter, lichter, … Iedere transactie is dus een voorbeeld van geven en ontvangen, een concrete waardering. En zo staat iedere transactie symbool voor een moment van geluk tussen elkaar.