LETS-groep in de kijker
LETS Regio Dendermonde

LETS Regio Dendermonde is actief in Dendermonde (en alle deelgemeenten), Lebbeke, Buggenhout, Opwijk, Wetteren en Wichelen. Het is een gemeenschap van mensen die elkaar steunen. Ze waarderen elkaar daarvoor met virtuele munten, de ‘duimen’. Een sociale bitcoin, zeg maar. LETS gaat over het delen van talenten met de gemeenschap. Je doet wat je graag doet, en vraagt hulp voor dingen die je minder liggen. Op die manier ontmoet je fijne mensen en krijg je de klus gedaan die anders blijft liggen.

Het ontstaan

LETS Regio Dendermonde is ontstaan in 2010. Hiervoor heeft de groep een tijdje onder de vleugels van LETS Aalst-Oudenaarde bestaan. Het idee een eigen LETS-groep op te starten om dichter bij huis te letsen kreeg vorm en in Lebbeke gingen vijf mensen rond de tafel zitten: Dimitry, Wouter, Sabine, Hélène en Pieter. Samen besloten ze ervoor te gaan in september 2010. Door veel promotie te maken in tijdschriften en kranten en zelfs te verschijnen op de televisie en op de radio steeg het aantal leden al snel naar vijftig à zestig. Twee jaar na de start had de groep al meer dan honderd leden en dit aantal stijgt vandaag nog steeds.

Uitdagingen

Ondertussen blijft de groep bewegen, groeien, evolueren en experimenteren. Recent zijn we weer meer reclame beginnen maken. Zo krijgt elke nieuwe inwoner in de stad Dendermonde en Lebbeke een welkomstpakket mét flyer van LETS Regio Dendermonde. Elke twee jaar is er een duurzaamheidsmarkt waarop de groep trouw aanwezig is met een infostandje. Dit jaar kregen we er al veertig nieuwe leden bij. De nieuwe leden integreren in de bestaande groep is hier de grootste uitdaging. De stap tussen lid worden en actief letsen blijkt soms groot. Op een infomoment wordt er al eens een spelletje gespeeld: iedereen vertelt wat hij kan en iedereen vertelt wat hij nodig heeft. Zo komen mensen samen en leren ze elkaar kennen. Dit verlaagt de drempel die veel mensen ervaren om bijvoorbeeld te durven reageren op een aanbod, contact op te nemen met een andere letser of een vraag te stellen. De LETS-groep organiseert regelmatig activiteiten waar mensen elkaar leren kennen. Deze ontmoetingsmomenten kunnen een infomoment, een LETS-café, een lentefeest of een kerstdrink zijn.  Dit is het belangrijkste doel van de kerngroep: de letsers samenbrengen zodanig dat ze aan het letsen gaan.

Een warme herinnering

LETS Regio Dendermonde heeft al twee keer meegeholpen aan het trouwfeest van een letser van de groep. De laatste keer hielpen een heleboel letsers mee aan de catering, het klaarzetten van de zaal, enz. Het was een geweldige dag voor het trouwkoppel en alle helpers!

LETS Regio Dendermonde vandaag en in de toekomst

In het voorbije jaar werd er een gesmaakte kerstdrink georganiseerd en een gezellig LETS-café waar veel letsers elkaar mochten ontmoeten. De kern organiseerde zeven groepsactiviteiten en de leden organiseerden ook één en ander: een huiskamerrestaurant met vegetarisch menu, boekenlets, singles night en spelletjesavonden. De LETS-groep telt 176 leden en er waren het afgelopen jaar 584 transacties. De letsers van LETS Regio Dendermonde waarderen elkaar met duimkes, meer bepaald 20 duimkes per uur. Het lidmaatschap is €5 per jaar en 5 duimkes per jaar voor de groepswerking. Er zitten momenteel 4 leden in de kern.

Voor de leden van de kerngroep staat de kracht van de individuele letsers voorop. Zij houden alles draaiende. De wervende en enthousiaste leden vertellen graag en veel over LETS en brengen veel nieuwe leden naar de groep. Hierin schuilt de kracht van Leuk EigenTijds Samenwerken!

 

Als je meer te weten wil komen over LETS Regio Dendermonde, neem gerust contact op via de website of ontdek de contactgegevens op de kaart van letsvlaanderen.be.

Wil je de volgende LETS-groep in de kijker zijn, neem gerust contact op met onze redactie via info@letsvlaanderen.be