Sfeerverslag LETS-dag 2018

Op zondag 18 november waren letsers, curieuzeneuzen en sympathisanten welkom in Kortrijk voor de derde editie van de LETS-dag. We waren te gast in de Unie der Zorgelozen, de theaterzaal van een sociaal-artistiek gezelschap met dezelfde naam. We kwamen samen voor een namiddag rond ‘de vrijwilliger’.

Welkom!

Het was een koude maar zonnige zondag in november en de aanwezigen werden hartelijk onthaald met een warm kopje koffie of thee. Voor de sprekers van wal staken, konden de deelnemers snuisteren op de verschillende infostandjes. Bij DéKachePot uit Gent adopteerde je een verwaarloosde of overbodige kamerplant die iemand anders had gedoneerd. Veel plantjes kregen een nieuwe thuis! De Deelfabriek Kortrijk inspireerde met een standje over ruil-, deel- en herstelinitiatieven die hier een plaatsje vonden. Bij Swop&Go bijvoorbeeld kan je kinderkledij van nul tot veertien jaar ruilen. Magali van Swop&Go vertelde je met plezier alles over De Deelfabriek. Ook LETS Leie was van de partij! Ingrid en Els gaven letsers in spe voorbeelden van LETS-transacties of toffe LETS-activiteiten in en rond Kortrijk. Aan de stand van LETS Vlaanderen kon je de LETS-test afleggen en Filip vertelde je meer over zijn project ‘Let’s save food’.

LETS Vrijwilligersbeleid

Erik Baelus, bestuurslid bij LETS Vlaanderen en letser bij LETS Pollekesland, mocht de spits afbijten. Hij stelde de voorlopige resultaten van het proefproject rond het LETS-vrijwilligersbeleid voor. Binnen LETS zijn er vrijwilligers actief in de LETS-kernen, de bestuursorganen en werkgroepen van LETS Vlaanderen vzw en bij LETS-activiteiten. Erik ging dieper in op de verschillende manieren om vrijwilligers te waarderen en het lidmaatschap van LETS Vlaanderen bij de LETS-groepen. Het LETS Vlaanderen-feest in september was het eerste experiment binnen dit project en hieruit bleek dat één jaar onvoldoende tijd was om dit proefproject af te ronden. Het experiment gaat verder in 2019!

De vrijwilliger vandaag

In een boeiende uiteenzetting ging Tom Lemahieu dieper in op de tendensen van vandaag en de uitdagingen van morgen in het vrijwilligerswerk. Tom is praktijklector sociaal-cultureel werk aan HOWEST, de Hogeschool West-Vlaanderen, en kijkt met kritische blik naar vrijwilligersbeleid. Wat is een vrijwilliger en wanneer ben je een vrijwilliger? Is de vrijwilliger de kers op de taart voor een organisatie of een reddingsboei? De hedendaagse vrijwilliger is omnivoor: hij neemt geen levenslang engagement op maar vrijwilligt naargelang zijn huidige situatie en interesses. Het vrijwilligerswerk van vandaag werd verder besproken aan de hand van vier verschijnsels: vermaatschappelijking, instrumentalisering, commercialisering en verrommeling van de wetgeving. De lezing werd enorm geapprecieerd door de deelnemers: “De inhoud van de LETS-dag bracht me op nieuwe ideeën.”

De blik van het panel

Na een korte pauze was Feather aan de beurt. Iedereen werd stil van de prachtige muziek en verhalen van het muzikale trio uit Ieper met letser Marijn. Dan was het tijd voor het panelgesprek over good practices rond vrijwilligersbeleid. Het panel bestond uit mensen uit verschillende organisaties: Julie Detavernier van EVA Kortrijk, Joke Coulembier van OCMW Kortrijk, Stijn Cottenier van LETS Roeselare en VOC Opstap en Monique Swinnen van LETS Oostende. Het publiek kwam ook aan het woord en Dirk Verbist van De Federatie modereerde het gesprek. Het panel ging dieper in op het werven, waarderen en behouden van vrijwilligers.

Samen afsluiten

In het gezellige café werd de namiddag afgesloten met een heerlijke potluck meegebracht door de deelnemers bij een toffe babbel en een drankje. De LETS-microbe sloeg over en veel deelnemers gingen naar huis met nieuwe inzichten.

 

Als je de presentaties van sprekers Tom Lemahieu en Erik Baelus wil ontvangen, vul dan hier je gegevens in.