LETS-groep in de kijker
LETS Beveren

Het ontstaan

LETS Beveren is ontstaan in 2010. Carine, de eerste voorzitster, vertelt: ‘Ik wou al héél lang aansluiten bij een Beverse LETS-groep. En ik maar wachten en wachten tot er een groep werd opgestart. Weet je dat ik zelfs begin jaren ’90 nog naar een bijeenkomst geweest ben in Zwijndrecht om een LETS-groep daar en toen te starten? Er waren toen drie letsers uit Antwerpen die kwamen vertellen en drie geïnteresseerden om te komen luisteren. Ik denk dat er toen één LETS-groep bestond in Leuven en één in Antwerpen. Na vele jaren wachten heb ik dan toch (als privépersoon, niet als vormingsmedewerker) besloten zelf een groep te starten.’

In het begin was er een mini-kerngroep. Carine lijfde haar dochter in als secretaris en haar jongste zus als penningmeester. De start was intensief en gepassioneerd en de groep groeide stilletjesaan. In de eerste fase kwamen o.a. Marc en Marijke erbij. Zij maken nu nog altijd deel uit van de kern.

Uitdagingen

Zoals alle LETS-groepen wordt LETS Beveren gedragen door vrijwilligers en die hebben niet altijd evenveel tijd. We zijn wel allemaal enthousiaste en bevlogen mensen die elkaar ontmoeten bij het letsen. Ook waaieren leden soms uit naar andere initiatieven. Velen onder ons zijn bezig met duurzaamheid: sommigen hebben samen een moestuin of hebben interesse in transitie en lokale systemen. Door dit ruime interesseveld moeten we bewaken dat wij binnen LETS Beveren niet teveel hooi op onze vork nemen en onze activiteiten goed plannen. 2018 is een overgangsjaar geweest aangezien Carine de fakkel van het voorzitterschap doorgaf aan Anna. De nieuwe voorzitster staat samen met de kern te popelen om hun nieuwe ideeën voor 2019 uit te voeren.

LETS-momenten

In november organiseerde LETS Beveren samen met LETS Sint-Niklaas weer een kledingruil in Sint-Niklaas. Dit was een groot succes. Je kon kledij binnenbrengen en je kreeg punten in ruil. Deze kon je dan gebruiken om andere kleding ‘aan te kopen’ of te bieden op een kledingstuk. LETS Sint-Niklaas had gezorgd voor de locatie. De modellen op de rode loper waren letsers van LETS Beveren. Dit was een heel fijne samenwerking. Volgend jaar herhalen we dit evenement met een lente editie.

Een grappige anekdote van een Beverse letser: ‘Ik ging helpen om kroketten te maken en ik werd direct verwelkomd met een glaasje cava. Ik heb me die namiddag goed geamuseerd.’ Een ander lid verletste regelmatig een autozetel: ‘Wij hadden een grote Volkswagen Sharan waar je zetels kan bijzetten en uitklikken. Een andere letser had hetzelfde type auto maar als zij op vakantie ging hadden ze een zetel te kort. Zij kwam dan bij ons de autozetel letsen.’
Op een Autovrije zondag in Beveren hadden we een pop-up winkel. Hiermee zijn we zelfs in de lokale krant verschenen!

De LETS Debat-dag 2018 was in Beveren en dat was een hele toffe dag. Wij hebben hier actief aan meegewerkt. Op het LETS Vlaanderen-feest in Leuven waren er ook Beverse letsers aanwezig en zij waren heel enthousiast! LETS Beveren was ook paraat op de Provinciale regiotafel in Sint-Niklaas in het kader van het nieuwe LETS Vlaanderen Beleidsplan.

LETS Beveren vandaag en in de toekomst

Op dit moment telt LETS Beveren net geen 50 leden die dit jaar ongeveer 250 transacties hebben gedaan. Er zitten 6 mensen in de kern. Na lang wikken en wegen zijn we in 2016 een vzw geworden en daarom hebben we een voorzitter, een penningmeester en een secretaris. Per jaar betalen de leden €8 lidgeld, waarvan €5 voor de LETS verzekering. Wij waarderen elkaar met ‘beverkes’: 1 uur is 20 beverkes waard. Er is een ledenbijdrage van 10 beverkes per jaar.

In maart 2019 organiseren we een LETS Lentedag met een workshop eraan gekoppeld. Zo hopen we het brede publiek aan te trekken en te informeren over LETS. Een vaste waarde binnen onze groep is de kledingruil. De LETS-klets willen we opnieuw invoeren. Deze babbelmomenten waren uitgegroeid tot volwaardige activiteiten zoals een fotozoektocht, een feestje om Halloweenpompoenen te maken of een verwendag met yoga. Wij hebben de LETS-klets lange tijd georganiseerd op de dag van volle maan zodat dit niet telkens op dezelfde dag van de week viel. We staan ook klaar om mee te helpen met de heropstart van de Repair Cafés in Beveren samen met niet-letsers. Zo proberen we onze blik te verruimen en met andere lokale organisaties samen te werken. Hoe meer we ruilen, hoe meer vreugd!

 

Als je meer te weten wil komen over LETS Beveren, ga naar hun website of ontdek de contactgegevens op de kaart van letsvlaanderen.be.

 

Wil je de volgende LETS-groep in de kijker zijn, neem gerust contact op met onze redactie via info@letsvlaanderen.be.