LETS inteam
Filip Descheemaeker

Wie ben ik?

Ik ben Filip Descheemaeker, psycholoog en 70 jaar. Ik werkte in de geestelijke gezondheidszorg en ben nu met pensioen. Samen met mijn vrouw run ik een kleine B&B. Ik zing in twee koren en heb veel plezier aan mijn bloemen- en groententuin, vooral bij de oogst.
Ik wandel en fiets graag. Ik heb drie keer gedurende 14 dagen de Compostella Route gelopen in Frankrijk.
Ik heb een brede interessesfeer: muziek, wetenschap, maatschappij, politiek, kunst, cultuur en film. Ik geniet met volle teugen van alles wat het internet en YouTube mij hierover te bieden heeft.

Waarom vertel ik dit hier allemaal?
Dit was mijn vertrekpunt bij het nadenken over de vraag: wat heb ik LETS te bieden?

Hoe ben je met LETS in contact gekomen?

In de krant De Morgen las ik over Bernard Lietaer, de Belgische econoom die schreef over ons financieel systeem en de mogelijkheden van lokale netwerken en alternatieve munten om verbondenheid te creëren in gemeenschappen. Lietaer overleed in februari 2019. Ik vond zijn boek Het Geld van de Toekomst op het internet. Onmiddellijk was ik geboeid en gefascineerd en ik zocht een groep in mijn buurt. Ik was onmiddellijk welkom bij LETS Oostende. De eerste maand heb ik afgewacht en gekeken hoe het eraan toeging. Daarna ging ik zelf aan de slag!

Welke LETS-activiteiten doe je?

Ik deel vaste planten en ook groenten uit de tuin. Via LETS heb ik ook deelgenomen aan een cursus biologisch tuinieren gegeven door VELT. Ik ben al enkele keren ingegaan op een vraag naar hulp bij tuinkarweien in ruil voor ‘schelpen’: de ruileenheid bij LETS Oostende.

Ik heb twee keer een wandeling georganiseerd. We vertrokken met de trein vanuit Oostende. De eerste wandeling was tijdens de bloesemperiode in de buurt van Sint-Truiden. De tweede keer wandelden we in de sneeuw in Gouvy. We waren met vijf mensen en het was zeer leuk. Ook nam ik deel aan een groepje ‘samen zingen’ waar we heel vrij de mogelijkheden van onze stem mochten verkennen: plezant!

Het internet vind ik boeiend. Via LETS heb ik een expert van Linux en Ubuntu leren kennen. Hij nodigde mensen uit voor koffie en taart en werd zo gewaardeerd met schelpen. Ook was hij computerbuddy in de bibliotheek in Oostende. Omdat ze nog vrijwilligers konden gebruiken help ik sinds enkele jaren mensen bij het gebruik van smartphone en tablet in dezelfde bibliotheek! Ik gaf enkele workshops over de Google apps, ook voor letsers. Ik heb een groepje gehad met vijf mensen die samen lezingen rond wetenschappelijke thema’s volgden bij iemand thuis. TED en de Universiteit van Nederland waren onze inspiratiebron.
Verletsen van tweedehands goederen doe ik niet echt.
Jaarlijks is er een maaltijd met potluck in januari met alle letsers van LETS Oostende: dat vind ik altijd plezant! Je leert er telkens nieuwe, boeiende mensen kennen.

Mijn laatste aanbod was:

Wie komt bij mij thuis samen met mij op ons televisiescherm het Weihnachtsoratorium van Johann Sebastian Bach bekijken en beluisteren? Een drankje en een leuke babbel hoort er uiteraard ook bij.

Wat is je mooiste LETS-herinnering? Wat is je grootste LETS-tegenvaller?

Ik vind het moeilijk om mijn mooiste LETS-herinnering te benoemen omdat er zoveel mooie momenten zijn! Ik heb niet echt negatieve ervaringen. Ik vind het jammer dat mensen soms niet beseffen welke mogelijkheden letsen biedt. Meer mensen zouden gebruik moeten maken van het LETS-systeem! Ik woon in Leffinge, een dorp op 9 kilometer van Oostende. Hier ben ik lid van de werkgroep buurtcentrum en ook initiatiefnemer van Hoplr, een sociaal netwerk voor buurten. Ik hoop lokaal allerlei groepsactiviteiten te (helpen) organiseren rond bijvoorbeeld mindfulness, zang en gebruik van smartphone of tablet in het nieuwe buurthuis om zo het sociale netwerk in de buurt te versterken! Ook bij het letsen vind ik het sociale aspect zeer belangrijk!

Wat betekent LETSEN voor jou?

Een belangrijke doelstelling van letsen is sociale contacten mogelijk maken en op die manier lokaal verbondenheid creëren. Vandaag leven veel mensen alleen en voor sommigen onder ons is eenzaamheid een probleem. Ik vind de ontmoetingen binnen LETS best boeiend. Ik heb leuke herinneringen aan mijn LETS-transacties en ontmoet graag mensen met gelijkaardige interesses. We delen ervaringen en wisselen kennis uit. Bij het letsen kunnen vriendschappen ontstaan. Dit maakt het letsen de moeite waard voor mij!

Wat ik ook interessant vind aan letsen is dat er geen euro’s aan te pas komen. Dat scheelt voor sommige mensen heel wat! Op deze manier kan iedereen meedoen met de LETS-groep en genieten van wat LETS te bieden heeft.

 

Wil jij graag in een volgend nummer “inteam” gaan, neem gerust contact op met onze redactie via info@letsvlaanderen.be