LETS inteam
Joke Van Haver

Wie ben ik?

Ik ben Joke, alleenstaande mama van twee kinderen en gelukkig samen met mijn vriend. Ik ben iemand die graag actief en zelfstandig is, en ben ook heel sociaal. Zes jaar geleden werd ik lid van LETS Aalter. Ik kom helemaal tot rust in de natuur en ga ook vaak wandelen met mijn honden in het groen, bijvoorbeeld in het Bulskampveld in Beernem. Ik ben veel bezig met vrijwilligerswerk en ik speel graag theater.

Hoe ben je met LETS in contact gekomen?

Wanneer ik terug in Aalter kwam wonen, kende ik hier bijna niemand meer. Via een kennis van mijn moeder leerde ik Lieselot kennen, die mij meenam naar een LETS-babbel. Het beviel me wel en ik schreef me in. Ik was alleen en kon wel wat hulp gebruiken, zo ging de bal aan het rollen. Na ongeveer twee jaar ben ik in het bestuur van LETS Aalter gegaan, na een oproep voor nieuwe bestuursleden.

Welke LETS-activiteiten doe je?

Ik ben een natuurmens en heb het geluk dat er wat groene vingers in LETS Aalter zitten. Zo hebben letsers mij onlangs geholpen bij het uitdoen van sparren in mijn tuin en het plaatsen van een omheining. Nu wil ik graag wat planten letsen om de tuin opnieuw in te richten. Ik ga ook af en toe het gras afrijden bij iemand met een grote tuin, zo blijf ik fit! En in de pauze slaan we een babbeltje.

Ook gereedschap voor in de tuin kan ik lenen bij andere letsers. Onlangs moest ik mijn waterput leegpompen om deze proper te maken en kon ik een pomp gebruiken van een andere letser. Dit zorgde ervoor dat ik geen nieuwe pomp moest aankopen, wat weer goed is voor het milieu. Ook zaken zoals een boormachine, houthakselaar, houtzaag of een bestelwagen circuleren in de LETS-groep.

Er staat een druivelaar in mijn tuin en in augustus staan daar heel veel druiven op. Ik kan deze onmogelijk allemaal zelf opeten! Deze kan ik verletsen, net zoals de eieren van mijn kippen.

Wat is je mooiste LETS-herinnering?

Wanneer de vorige voorzitster een dochter kreeg, werden twee andere letsers en ikzelf gevraagd om mee te helpen op de babyborrel. We waren mooi uitgedost in een wit hemd en hebben de hele namiddag het beste van onszelf gegeven: opdienen, dessertbuffet verzorgen, enzovoort. Het leukste moment was wanneer één van de bezoekers kwam vragen van welk bedrijf we waren! Ik ga liefst letsen samen met andere mensen, zoals op de babyborrel of samen snoeien in de tuin.

Wat is je grootste LETS-tegenvaller?

Persoonlijk heb ik nog geen slechte ervaring gehad met LETS maar ik weet dat je altijd heel goede afspraken moet maken op voorhand, zoals bij kosten voor vervoer. Goede communicatie is belangrijk.

Wat betekent LETSEN voor jou?

Letsen is voor mij op de eerste plaats heel sociaal en ik vind het een prachtig initiatief. Hiernaast is LETS ook ecologisch: ik vind het belangrijk dat er wat minder wordt weggegooid en dat niet alles moet betaald worden. Mensen kunnen ook tijd geven aan elkaar, in plaats van euro’s. Geld speelt geen rol bij LETS. Dit zorgt er ook voor dat je een centje kan besparen en dat er altijd iemand is die je kan helpen als bijvoorbeeld je kraan kapot is. Bij LETS Aalter zijn er een paar handige harry’s die altijd bereid zijn om je te proberen helpen. Mijn wasmachine hebben ze niet meer aan de praat gekregen maar mijn computer updaten is na veel moeite wél gelukt! Dat vind ik leuk aan LETS: waar jij niet goed in bent, kan iemand anders dan weer. Wat jij wél kan, wordt ook gewaardeerd.

Je kan ook ‘sletsen’ (= Aalterse LETS-eenheden) geven zonder tegendienst! Ik gaf een letser die in het ziekenhuis had gelegen en heel weinig sletsen had, eens 60 sletsen als een virtueel bloemetje! Je kan heel creatief zijn met je sletsen!

Wat verwacht je van een LETS-groep?

Ik verwacht dat een LETS-groep openstaat voor iedereen en inclusief is. Het is perfect normaal en natuurlijk dat vriendengroepjes gevormd worden maar dit mogen geen kliekjes worden. Als niet iedereen de kans krijgt om sletsen te verdienen dan kan de groep blijven steken.

 

Wil jij graag in een volgend nummer “inteam” gaan, neem gerust contact op met onze redactie via info@letsvlaanderen.be