LETS-dag activiteiten
Meer informatie

Inschrijven is niet verplicht, maar wel aangeraden. Reserveer je plaatsje door een mail te sturen naar woutervd@lets.vlaanderen met in deze mail een opsomming van de activiteiten die je graag wilt reserveren. 

Lezingen

Keynote: ‘Zinzoekers’
De diepere duiding van burn-out, gouden kooi situaties, frustratie van idealistische professionals en het gevecht voor klanten bij zelfstandigen.

Duurzame Mode
“Ik heb altijd iets met kleren gehad. Zes jaar geleden las ik het boek Talking Dress van Marieke Eyskoot. Zo kwam ik tot mijn ontzetting te weten dat net dat wat ik zo mooi vond een heel lelijk kantje heeft. Zowel voor mens als milieu is de impact van de mode industrie zwaar. De afgelopen zes jaar ontdekte ik dat het ook anders kan. Ik leerde begrippen als slow fashion kennen. Minder en bewuster kopen. ​Maar ik leerde ook een hele nieuwe generatie aan kleren kennen die wél gemaakt worden in goede omstandigheden en met respect voor onze planeet.” Bie Noé

Velt – samentuinen'Torenoogst'
Een samentuin is een tuin waarin mensen samen ecologisch tuinieren. Velt bedacht het idee ‘samentuinen’ en ondersteunt sinds 2006 al meer dan tachtig samentuinen.

Autodelen
Autodelen gaat uit van een eenvoudig principe: de wagen wordt gebruikt wanneer hij nodig is. Wanneer de wagen niet nodig is kan deze door een andere persoon gebruikt worden.

Too Goodto Go
Herwaardeer je onverkochte producten, strijd mee tegen voedselverspilling en zet zo meer in op duurzaamheid

Woordkunst LETS-verhaal
Volg het fascinerende verhaal achter de LETS-beweging. Een beweging gedragen door passie en engagement. Een verhaal vol persoonlijke verhalen van mensen die dag-in dag-uit meebouwen aan een duurzame wereld.

Het Klimaatbetoog met Nic Balthazar
De televisie- en filmmaker en klimaatactivist slaakt in zijn betoog een alarmkreet over de toestand van het klimaat en de planeet.
Inschrijven via: https://www.degrotepost.be/agenda/2173/LETS_dag_Klimaatbetoog_van_Nic_Balthazar_/_/%C2%B5

Workshops

Kaars maken
Ga creatief aan de slag tijdens deze workshop en smelt een tekst of quote op een bestaande kaars.

Duurzame Mobiliteit
Ontdek het verhaal achter duurzame mobiliteit. ‘Leven zonder auto’ en de zoektocht naar ‘duurzame alternatieven’.

Kleur bekennen
Leer de verschillende kleuren van de seizoenen herkennen.

Betergem 2039 – voor een circulaire toekomst
Een workshop waarbij deelnemers met de nodige humor geprojecteerd worden in het jaar 2038, in de stad Betergem. Ze nemen er deel aan een Volksvergadering.  Als lid van een burgercommissie nemen ze beslissingen over de aanpak van uitdagingen waar Betergem voor staat in 2038 op vlak van voeding, wonen, werken, geld, zorg, etc…

HonnestCitiesHonnestTextiles
Een onderzoek rond behavioral design binnen de werkgroep kan ons leren wat burgers ervan weerhoudt om duurzaam en circulair met mode om te gaan. Dankzij de input van de werkgroep zullen we verschillende activiteiten opzetten, om zo projecten te laten ontstaan die er écht toe doen.

Handletteren
Tijdens deze initiatie leer je over een creatieve manier om met letters te schrijven en tekenen.

Duurzame mode
Ontdek wat duurzame mode voor jou persoonlijk betekent. “Kleding is de kunst van een individu in zijn waarde zetten. Ik plaats het lichaam en de mens centraal om zo een diversiteit in de (mode)wereld te laten zien - zijn.” Annelies

Duurzaam op je bord
Via interactie met anekdotes, problemen en vragen ga je op zoek  naar wat ‘duurzaamheid’ voor jou dagdagelijks kan betekenen.

Groepsbinding via de rijke wereld van het internet
Met de komst van YouTube en het internet hebben we en ruimere blik gekregen op onze maatschappij. We lachen, zijn verwonderd en geraken geïnspireerd dankzij al de beelden die op ons afkomen. Dit is het bindmiddel om meer met elkaar te verbinden.

Andere activiteiten

De zeeheks
(speciaal voor kinderen, maar ook voor volwassenen)

Een verhalensessie met theatrale en muzikale elementen.

5 Rhythms dans
‘De 5 Rhythms® van Gabrielle Roth ‘ zijn een bewegingsmeditatie voor iedereen die van dansen houdt en werkt helend voor lichaam, geest, hart en ziel.

Installatieperformance + “De Stille Stem” Slampoezie
(ook voor kinderen vanaf 6 jaar)

Laat je verwonderen en inspireren tijdens deze installatie over LETS en het landschap van de duurzaamheid.

Fietstocht: tekstjes
Ontdek de Vlaamse kust op de fiets. Neem zelf een fiets mee of huur eentje via BlueBike Oostende.

Duurzame modeconsultaties
Ontdek wat duurzame mode voor jou persoonlijk betekent. “Kleding is de kunst van een individu in zijn waarde zetten. Ik plaats het lichaam en de mens centraal om zo een diversiteit in de (mode)wereld te laten zien - zijn.” Annelies

Filmvoorstelling: “Toetnoasteki” -  Met als introductie ‘De LETS-film’
Ontdek de magische wereld van LETS en verdiep je daarna in “Toetnoasteki”: De Opex is een wijk in verandering. Steeds meer cafés en winkels verdwijnen en ook de krantenwinkel van Jef sluit binnenkort zijn deuren. Dit tot groot ongenoegen van de vaste klanten. Tegelijkertijd zijn er de laatste jaren ook veel nieuwkomers in de wijk komen wonen en ook daar hebben veel inwoners het moeilijk mee. Eén van die nieuwkomers is Zozan, een Syrische vrouw die als poetsvrouw werkt in de winkel van Jef..."