LETS staat voor...

Local Exchange and Trading System

Het letterwoord LETS staat voor 'Local Exchange and Trading System'. Maar voor ons is LETS gewoonweg een eigentijdse manier van samenwerken. Waar mensen elkaar helpen door hun talenten via diensten of goederen in te zetten en dit in het netwerk van een lokale groep. Als tegenprestatie waarderen we elkaar met een puntensysteem gebasseerd op tijd. "Ik help jou een uur in de tuin en jij geeft mij het daarvoor overeengekomen aantal LETS-punten".

De essentie van LETS is dus: "ruil uren met je buren"

Een warme duurzame beweging

LETS brengt mensen samen en de LETS-groepen staan open voor iedereen. LETS-leden tonen hun vraag en aanbod via een centraal e-systeem waarna anderen contact met hen kunnen opnemen. Het is geen pure vorm van ruilhandel, want er wordt een intermediaire munt zonder rente of inflatie gebruikt. Men kan het omschrijven als een alternatieve economie die parallel loopt aan de formele economie maar deze niet uitsluit.

De transacties hebben ook een wederkerig multilateraal karakter, de wederkerigheid is met de groep en niet speciaal met het individu waarmee de initiële transactie plaatsvond. Daardoor brengen zij nieuwe zuurstof in de lokale gemeenschappen, door de creatie van sociale netwerken, waarbij de maatschappelijke betrokkenheid van de leden wordt aangesproken. Deze netwerken doen dienst als opvangnet, vergroten de sociale cohesie en bieden mogelijkheden tot experimentele maatschappelijke initiatieven op kleinere schaal.

Een warme duurzame beweging

Geschiedenis en evolutie

Het eerste Local Exchange and Trading System, of afgekort LETS, werd door Linton in 1983 opgericht in Canada (Pacione 1997). LETS werd snel populair in het door werkloosheid geteisterde Canada en vond daarna vlot zijn weg naar de rest van de wereld.

Intussen is LETS uitgegroeid en geëvolueerd tot een begrip in Vlaanderen en in de Nederlandse taal. In 2011 werd letsen zelfs het woord van het jaar. Wij spreken over LETS of letsen als de naam voor de beweging waar personen hun talenten delen in ruil voor een waardering in tijd onder de vorm van LETS-punten. Momenteel zijn er meer dan 1500 geregistreerde Letsgroepen verspreid over alle bewoonde werelddelen (Taris 2011)2 .Een warm netwerk

LETS is een eigentijdse manier van samenwerken waar mensen diensten en spullen ruilen in een lokaal netwerk en elkaar zo verder helpen.

We helpen elkaar in een hechte gemeenschap. 

We waarderen ieders talent en sluiten niemand uit. 

We dragen zorg voor elkaar en het milieu. 

Vind jouw plaats binnen onze beweging!

NieuwsNieuwsbrief en E-Flash

Schrijf je in op onze elektronische nieuwsbrief en E-Flash


 • Voor mij is het leuker als je dingen sámen kan doen. Sámen naar toneel met een even grote fan als ik. Maar ook samen schoonmaken. Dat is én plezant, én het gaat veel sneller. Ik vind het ook tof dat je een natuurlijke uitwisseling in geven en ontvangen ervaart."

  Jonathan

 • Ik ben een alleenstaande moeder. Ik kan lekker koken en ik organiseer kinderfeestjes. Soms voelde ik me wat alleen. Ik moet met weinig zien rond te komen. Babysit kost geld, dus ik ging niet vaak uit. Via LETS kook ik nu af en toe voor een feestje of receptie en ik hou leuke kindernamiddagen. In ruil komt Philip babysitten en krijg ik planten en struiken uit de tuin van Stef. In kan weer meer uit en heb vaker een leuke babbel.

  Malika

 • Iedereen, ongeacht leeftijd, opleiding, maatschappelijke status, geloof of persoonlijkheid kan bij een LETS-groep: iedereen die het een tof systeem vindt en gemotiveerd is om er ook werkelijk iets mee te doen. De groep draait immers alleen goed als mensen onderhandelen.

  Pieter

 • De pollekes die ik ontving, hebben op zich geen enkele waarde. Ze oppotten is dus nutteloos. Ze leveren mij alleen wat op als ik ze uitgeef. Ik sta dan ook geregeld onder nul. Dat is níet negatief. Integendeel, in een LETS-groep staan er altijd evenveel eenheden boven als onder nul.

  Dieter

 • Mijn fiets was dringend aan herstel toe. Fietsenmakers trekken hun neus op voor zulke klusjes. En als ze het wel doen, betaal ik me blauw aan uurloon voor een belachelijk klusje, waar ik per toeval niets van ken. Verder stikte diezelfde fiets van de roest. Een verflaag zou ideaal geweest zijn, maar met twee linkerhanden bleef het zo. Tot ik bij de LETS-groep kwam. Lieven die als hobby fietsen herstelt, hielp mij uit de nood: snel en handig. Daarvoor heb ik hem met heel veel plezier ruim gewaardeerd.

  Tinne


Logos


Project gerealiseerd met de steun van het Delhaize Fonds,
beheerd door de Koning Boudewijnstichting