Hoe werkt LETS?

LETS-leden delen en ruilen diensten en spullen

Binnen hun lokale groep ruilen LETS-leden onderling diensten en spullen. Ze brengen in kaart wat ze kunnen aanbieden en vragen. En op deze manier vinden ze een match met mensen uit de buurt. 

 • Hulp bij een familliefeest
 • Werken in de tuin
 • Confituur maken 
 • Boodschappen doen
 • ....

Waar heb jij hulp mee nodig? We zijn zeker dat je wel iets kan vinden. 

"Pauline heeft hulp nodig in haar tuin.
Thomas werkt graag in de tuin en stelt zich kandidaat."

Niet zeker wat je kan aanbieden? Laat je dan inspireren door onze LETS-verhalen. 

 LETS-leden delen en ruilen diensten en spullen

We waarderen elkaar

Voor diensten en spullen 'betalen' we elkaar niet. We 'waarderen' elkaar. En dit met een eigen lokaal puntensysteem. In Oostende noemen we deze punten schelpjes, in Limburg drepkes en in Groot-Heist zwaantjes. 

LETS, een wereld van schelpjes en drepkes
Oostende = Schelpjes
Gent = Stropkes 
Antwerpen = Handjes
Limburg = drepkes 

"Thomas werkte 2 uur in de tuin van Pauline.
Pauline woont in Oostende en waardeert Thomas hiervoor met de afgesproken hoeveelheid schelpjes."

We waarderen elkaar

Via een centraal systeem houden we alles bij

Het waarderen van een dienst gebeurt via een online softwaresysteem. Dit systeem houdt de stand van zaken bij rond je vraag en aanbod en registreert welke LETS-transacties je reeds gedaan hebt. Ben je niet zo handig met software, dan is er zeker een mede-letser die je daarbij kan helpen.

Het is een gesloten systeem, wat maakt dat het alleen door de leden gebruikt kan worden. Voor mensen buiten dit systeem hebben de LETS-punten geen waarde. 

"Nadien registreert Pauline alles makkelijk via een online platform"

Via een centraal systeem houden we alles bij

Zo vormen we een warm netwerk

LETS brengt mensen samen en de LETS-groepen staan open voor iedereen. De leden tonen hun vraag en aanbod via een centraal systeem en komen zo met elkaar in contact. Wat je aanbiedt of vraagt bepaal je volledig zelf. En omdat ieder zijn of haar talenten op deze wijze inzet, worden we als buurt sterker. 

We ruilen en delen met elkaar en maken zo onze gemeenschap sterker.

"Thomas helpt in de tuin van Pauline,
Pauline helpt de kinderen van Kris met hun huiswerk,
En Kris werkt de computerproblemen van Thomas weg"

Zo vormen we een warm netwerk


Een warm netwerk

LETS is een eigentijdse manier van samenwerken waar mensen diensten en spullen ruilen in een lokaal netwerk en elkaar zo verder helpen.

We helpen elkaar in een hechte gemeenschap. 

We waarderen ieders talent en sluiten niemand uit. 

We dragen zorg voor elkaar en het milieu. 

Vind jouw plaats binnen onze beweging!

Nieuws

 

01 06 2021

Spreken over armoede
online workshop

2020 was een recordjaar voor het aantal verdeelde maaltijden door voedselbanken. Er was een stijging van 24% tegenover 2019. LETS kan armoede niet eigenhandig uit de wereld helpen, maar mensen wel extra ondersteuning bieden en financieel meer ruimte geven. Het netwerk biedt ook een vangnet, een luisterend oor, een warm gesprek,…. In deze workshop vertellen we je hoe dit werkt en willen we armoede zichtbaar en bespreekbaar maken.

Schrijf je nu in voor onze online workshops en webinars via volgende link: https://forms.gle/gmUQrEPBF1pNmBby6

 

29 05 2021

Mentaal welzijn en veerkracht
online workshop

Mensen zijn sociale wezens en verbinding maken met anderen is een basisbehoefte. Maar nét nu kan en mag dat niet op de manier waarop we dat graag willen. Er wordt dus stevig beroep gedaan op onze veerkracht. Maar hoe werk je aan je veerkracht? Hoe kan je jezelf zijn en je goed voelen? Hoe maak je verbinding met mensen om je heen? Samen met Veerle Troch van PRH, Persoonlijkheid en Relaties zetten we je op weg met concrete tips en oefeningen om je veerkracht te versterken. Letsers vertellen hoe ze deze tips in de praktijk brengen.

Schrijf je nu in voor onze online workshops en webinars via volgende link: https://forms.gle/gmUQrEPBF1pNmBby6

 

27 05 2021

Onderzoeksproject vrijwilligersbeleid
online workshop

LETS Vlaanderen kan rekenen op de inzet van vele vrijwilligers. De vzw waardeert hun tijd met LETS-eenheden binnen het lopende onderzoeksproject vrijwilligersbeleid. Met dit project wil LETS Vlaanderen onderzoeken wat de meerwaarde is van het waarderen van vrijwilligers met LETS-eenheden. Meer weten? Kom dan zeker luisteren en denk met ons mee!

Schrijf je nu in voor onze online workshops en webinars via volgende link: https://forms.gle/gmUQrEPBF1pNmBby6Nieuwsbrief en E-Flash

Schrijf je in op onze elektronische nieuwsbrief en E-Flash


 • Voor mij is het leuker als je dingen sámen kan doen. Sámen naar toneel met een even grote fan als ik. Maar ook samen schoonmaken. Dat is én plezant, én het gaat veel sneller. Ik vind het ook tof dat je een natuurlijke uitwisseling in geven en ontvangen ervaart."

  Jonathan

 • Ik ben een alleenstaande moeder. Ik kan lekker koken en ik organiseer kinderfeestjes. Soms voelde ik me wat alleen. Ik moet met weinig zien rond te komen. Babysit kost geld, dus ik ging niet vaak uit. Via LETS kook ik nu af en toe voor een feestje of receptie en ik hou leuke kindernamiddagen. In ruil komt Philip babysitten en krijg ik planten en struiken uit de tuin van Stef. In kan weer meer uit en heb vaker een leuke babbel.

  Malika

 • Iedereen, ongeacht leeftijd, opleiding, maatschappelijke status, geloof of persoonlijkheid kan bij een LETS-groep: iedereen die het een tof systeem vindt en gemotiveerd is om er ook werkelijk iets mee te doen. De groep draait immers alleen goed als mensen onderhandelen.

  Pieter

 • De pollekes die ik ontving, hebben op zich geen enkele waarde. Ze oppotten is dus nutteloos. Ze leveren mij alleen wat op als ik ze uitgeef. Ik sta dan ook geregeld onder nul. Dat is níet negatief. Integendeel, in een LETS-groep staan er altijd evenveel eenheden boven als onder nul.

  Dieter

 • Mijn fiets was dringend aan herstel toe. Fietsenmakers trekken hun neus op voor zulke klusjes. En als ze het wel doen, betaal ik me blauw aan uurloon voor een belachelijk klusje, waar ik per toeval niets van ken. Verder stikte diezelfde fiets van de roest. Een verflaag zou ideaal geweest zijn, maar met twee linkerhanden bleef het zo. Tot ik bij de LETS-groep kwam. Lieven die als hobby fietsen herstelt, hielp mij uit de nood: snel en handig. Daarvoor heb ik hem met heel veel plezier ruim gewaardeerd.

  Tinne


Logos


Project gerealiseerd met de steun van het Delhaize Fonds,
beheerd door de Koning Boudewijnstichting