LETS is er voor iedereen

Bij LETS voelt iedereen zich thuis, dat is onze missie. Niemand wordt uitgesloten. We bouwen samen aan een warme buurt. Het gaat om meer dan enkel af en toe iets voor je buren doen. We komen samen, inspireren elkaar en dragen zorg voor elkaar en het milieu.

Leg je graag nieuwe contacten?

Help je graag mensen verder?

Wil je graag actief meebouwen aan een duurzame wereld?  

Dan is LETS echt iets voor jou!

Je staat er niet alleen voor

Als lid van een LETS-groep nemen je sociale contacten automatisch toe door te handelen met andere LETS-leden. 

Gezamelijke instapmomenten

Veel groepen werken ook met gezamenlijke instapmomenten met dit voordeel dat een aantal mensen elkaar snel leren kennen en er slechts per groep informatie dient te worden doorgegeven.

Peter/meter 

In veel LETS-systemen worden buitenstaanders - nieuwe leden dus - opgevangen door een peter of meter die het functioneren van de groep en de basisregels uit de doeken doet. Deze bewaakt de betrouwbaarheid van het nieuwe lid. De peter of meter helpt bijvoorbeeld bij het bedenken van aanbiedingen en vragen. Het opstellen van een eerste lijst is vaak onwennig. De meeste mensen komen blijkbaar niet op het idee om juist de dingen die ze voor hun plezier doen, in LETS aan te bieden.

Je staat er niet alleen voor

Bij LETS bouwen we aan je zelfvertrouwen

Ook al is LETS geen alles-oplossend wondermiddel, toch helpt onze methodiek je wel verder bij het ontwikkelen van je sociale vaardigheden. Binnen de LETS-groepen helpen we jou hier graag bij. Zo bieden we binnen onze gemeenschap de nodige ondersteuning en zorgen we ervoor dat iedereen mee kan:

 • open evenementen die zorgen voor een warme sfeer 
 • ondersteuning met het online registratiesysteem 
 • hulp bij het opstellen van een aanbod- en of vragenlijst
 • ...
Bij LETS bouwen we aan je zelfvertrouwen

Ik ben werkzoekend, is LETS iets voor mij?

Mensen die een werkloosheidsuitkering of bedrijfstoeslag ontvangen dienen bij de lokale RVA-dienst toestemming aan te vragen voor vrijwilligerswerk. Dit doen ze door het formulier C45B in te vullen en in te dienen bij hun vakbond. Werkzoekenden die vrijwilligerswerk willen doen, kunnen hun aanvraagformulier niet enkel bij hun vakbond binnenbrengen, maar ook bij de HVW (hulpkas).

Ook andere mensen met bijzondere statuten vragen het best goedkeuring tot vrijwilligerswerk bij de daartoe bevoegde instanties.

Heb je vragen of wens je ondersteuning, neem dan gerust contact op met LETS Vlaanderen en we helpen je graag verder. 

Ik ben werkzoekend, is LETS iets voor mij?

Ik ben langdurig ziek of invalide, is LETS iets voor mij? 

Letsen in ziekte of invaliditeit is toegestaan en wordt geregeld bij omzendbrief van het RIZIV. Letsen wordt automatisch gelijkgesteld aan vrijwilligerswerk en vrijwilligers voeren geen werkzaamheid uit. Je kan bijgevolg zonder kopzorgen je toelating tot het letsen aanvragen bij je mutualiteit, in het bijzonder bij de adviserende geneesheer.

Heb je vragen of wens je ondersteuning, neem dan gerust contact op met LETS Vlaanderen en we helpen je graag verder. Een warm netwerk

LETS is een eigentijdse manier van samenwerken waar mensen diensten en spullen ruilen in een lokaal netwerk en elkaar zo verder helpen.

We helpen elkaar in een hechte gemeenschap. 

We waarderen ieders talent en sluiten niemand uit. 

We dragen zorg voor elkaar en het milieu. 

Vind jouw plaats binnen onze beweging!

NieuwsNieuwsbrief en E-Flash

Schrijf je in op onze elektronische nieuwsbrief en E-Flash


 • Voor mij is het leuker als je dingen sámen kan doen. Sámen naar toneel met een even grote fan als ik. Maar ook samen schoonmaken. Dat is én plezant, én het gaat veel sneller. Ik vind het ook tof dat je een natuurlijke uitwisseling in geven en ontvangen ervaart."

  Jonathan

 • Ik ben een alleenstaande moeder. Ik kan lekker koken en ik organiseer kinderfeestjes. Soms voelde ik me wat alleen. Ik moet met weinig zien rond te komen. Babysit kost geld, dus ik ging niet vaak uit. Via LETS kook ik nu af en toe voor een feestje of receptie en ik hou leuke kindernamiddagen. In ruil komt Philip babysitten en krijg ik planten en struiken uit de tuin van Stef. In kan weer meer uit en heb vaker een leuke babbel.

  Malika

 • Iedereen, ongeacht leeftijd, opleiding, maatschappelijke status, geloof of persoonlijkheid kan bij een LETS-groep: iedereen die het een tof systeem vindt en gemotiveerd is om er ook werkelijk iets mee te doen. De groep draait immers alleen goed als mensen onderhandelen.

  Pieter

 • De pollekes die ik ontving, hebben op zich geen enkele waarde. Ze oppotten is dus nutteloos. Ze leveren mij alleen wat op als ik ze uitgeef. Ik sta dan ook geregeld onder nul. Dat is níet negatief. Integendeel, in een LETS-groep staan er altijd evenveel eenheden boven als onder nul.

  Dieter

 • Mijn fiets was dringend aan herstel toe. Fietsenmakers trekken hun neus op voor zulke klusjes. En als ze het wel doen, betaal ik me blauw aan uurloon voor een belachelijk klusje, waar ik per toeval niets van ken. Verder stikte diezelfde fiets van de roest. Een verflaag zou ideaal geweest zijn, maar met twee linkerhanden bleef het zo. Tot ik bij de LETS-groep kwam. Lieven die als hobby fietsen herstelt, hielp mij uit de nood: snel en handig. Daarvoor heb ik hem met heel veel plezier ruim gewaardeerd.

  Tinne


Logos


Project gerealiseerd met de steun van het Delhaize Fonds,
beheerd door de Koning Boudewijnstichting