Geschiedenis en evolutie

LETS, het "Local Exchange and Trading System"

Michael Linton was de man die de term "local exchange and trading system" in 1983 voor het eerst gebruikte wanneer hij het Comox Valley LETSystems in Courtenay, British Colombia, Canada opzette (http://www.lets-linkup.com/77-Canada.htm). Het werd opgezet op een moment dat er grote werkloosheid heerste in de stad door de achteruitgang in de houtkap en mijnbouw. Het systeem was ontwikkeld om naast de nationale munt te staan, niet om deze te vervangen. Algemeen worden LETS-systemen omschreven als een lokaal initiatief, democratisch georganiseerd, not-for-profit gemeenschapsonderneming dat informatie verschaft en transacties noteert van de leden die goederen en diensten uitwisselen mits verrekening van hun tijd of diensten in lokale munt.
 
Verschillende versies werden later nog door Linton opgestart met wisselend succes en de LETS-beweging zoals Linton het voorzien had, met de uitwisselbaarheid van de lokale munt met de nationale, werd overvleugeld door verschillende afgeleiden waarbij tijd als de eenheid van waarde werd gebruikt. In veel landen is het verschil tussen LETS en tijdsbanken dan ook vaag en worden ze door elkaar gebruikt. Dit is het resultaat van een normaal evolutie gegeven waar de plaatselijke situatie uiteindelijk bepalend is voor wat mogelijk is.
 
Het enige verschil tussen LETS en tijdsbanken is de uitwisselbaarheid van de lokale munt met de nationale munt. Slechts 13% van de LETS-netwerken gebruiken nog het principe van de uitwisselbaarheid.  Sinds het begin van LETS, 35 jaar geleden, is er een grote evolutie in de LETS-systemen gekomen en zijn zij zeer innovatief gebleken in het aanpassen aan de bekommernissen van de lokale gemeenschappen op alle vlakken.

Geschiedenis en evolutie


Meer informatie

Hoe werkt LETS?

LETS Valkuilen

LETS ondersteuning

LETS systeem

Nieuws

 

24 11 2019

LETS-dag
zondag 24 november

Ontdek en verken LETS op de LETS-dag in Oostende! Laat je inspireren door de lezingen, intrigeren door de performances en kom tot actie tijdens de workshops. Geniet van een boeiende film en bezoek zeker ook de duurzaamheidsmarkt met tal van inventieve organisaties en burgerinitiatieven!

 

24 11 2019

'Het klimaatbetoog'
van Nic Balthazar

Nic Balthazar brengt zijn Klimaatbetoog tijdens de LETS-dag op 24 november en legt de link met LETS. 

 

07 11 2019

Info en instapmoment LETS Liedekerke

Steek je graag je handen uit de mouwen? Help je graag iemand met een klusje? Wil je jouw kennis overbrengen? Heb je eens een stuk gereedschap nodig? En nog zoveel andere mogelijkheden. LETS is sociale economie in jouw buurt, zeg maar modern ruilen. Meer weten?

Kom dan naar het instapmoment op 7 november

Meer informatie: https://www.facebook.com/events/2667380763301142/Nieuwsbrief en E-Flash

Schrijf je in op onze elektronische nieuwsbrief en E-Flash


 • Voor mij is het leuker als je dingen sámen kan doen. Sámen naar toneel met een even grote fan als ik. Maar ook samen schoonmaken. Dat is én plezant, én het gaat veel sneller. Ik vind het ook tof dat je een natuurlijke uitwisseling in geven en ontvangen ervaart."

  Jonathan

 • Ik ben een alleenstaande moeder. Ik kan lekker koken en ik organiseer kinderfeestjes. Soms voelde ik me wat alleen. Ik moet met weinig zien rond te komen. Babysit kost geld, dus ik ging niet vaak uit. Via LETS kook ik nu af en toe voor een feestje of receptie en ik hou leuke kindernamiddagen. In ruil komt Philip babysitten en krijg ik planten en struiken uit de tuin van Stef. In kan weer meer uit en heb vaker een leuke babbel.

  Malika

 • Iedereen, ongeacht leeftijd, opleiding, maatschappelijke status, geloof of persoonlijkheid kan bij een LETS-groep: iedereen die het een tof systeem vindt en gemotiveerd is om er ook werkelijk iets mee te doen. De groep draait immers alleen goed als mensen onderhandelen.

  Pieter

 • De pollekes die ik ontving, hebben op zich geen enkele waarde. Ze oppotten is dus nutteloos. Ze leveren mij alleen wat op als ik ze uitgeef. Ik sta dan ook geregeld onder nul. Dat is níet negatief. Integendeel, in een LETS-groep staan er altijd evenveel eenheden boven als onder nul.

  Dieter

 • Mijn fiets was dringend aan herstel toe. Fietsenmakers trekken hun neus op voor zulke klusjes. En als ze het wel doen, betaal ik me blauw aan uurloon voor een belachelijk klusje, waar ik per toeval niets van ken. Verder stikte diezelfde fiets van de roest. Een verflaag zou ideaal geweest zijn, maar met twee linkerhanden bleef het zo. Tot ik bij de LETS-groep kwam. Lieven die als hobby fietsen herstelt, hielp mij uit de nood: snel en handig. Daarvoor heb ik hem met heel veel plezier ruim gewaardeerd.

  Tinne


Logos


Project gerealiseerd met de steun van het Delhaize Fonds,
beheerd door de Koning Boudewijnstichting