Het LETS-systeem bestaat uit de volgende elementen

Een groep mensen met een vraag- en aanbodlijst

Hoe groot de groep moet zijn om het systeem te laten werken, is afhankelijk van de groep en het doel van het systeem. Met een minimum van 10 mensen kan een groep meestal vrij vlot starten. In die eerste periode is het DOEN belangrijk, en leren aanvoelen of het goed werkt voor iedereen.

Een eenheden-stelsel

Bij de opstart van een LETS-systeem moet je de waarde van een LETS-eenheid bepalen. Als maatstaf voor dit stelsel kan alles dienen, zolang de mensen binnen deze gemeenschap deze afspraak onderschrijven. Een voor de hand liggende en veelgebruikte mogelijkheid in Vlaanderen is om de waarde gelijk te maken aan een tijdgebonden gegeven (bijv. een uur werken is 20 eenheden). Dat maakt de LETS-groepen zoals wij die kennen eigenlijk tot "tijdbanken".

Een software-systeem voor de administratie

Afhankelijk van de grootte van de LETS-groep kan je dit in het begin al dan niet per computer bijhouden. Als je een LETS-groep wil opzetten die flexibel is, dan moet je administratie op termijn wel makkelijk kunnen werken voor iedereen.

Een gids of krant waarin de LETS-leden kenbaar maken wat ze aan te bieden of nodig hebben

Deze gids wordt regelmatig herzien en opnieuw (via het software-systeem) beschikbaar gesteld. Alle LETS-leden kunnen gratis hun vraag en aanbod aanpassen en beheren. En iedereen kan in de software zoeken naar diensten of goederen die hij/zij nodig heeft of hebben wil. In het begin volstaan soms enkele kopietjes en raak je zo makkelijk gestart

Een manier om diensten te waarderen

Omdat LETS-eenheden alleen online, in de computer of het notitieboekje bestaan heb je geen papierengeld of munten nodig om te ruilen. Je waardeert of je wordt gewaardeerd aan de hand van een uitgeschreven bon of een online formulier. Deze worden dan centraal verwerkt. Een dienst die jij voor iemand hebt verricht, wordt op jouw stand bijgeteld en bij de ontvanger afgetrokken.

Een kerngroep

Net als in elk systeem moet er gecoördineerd worden. Het werk moet verdeeld worden, taken moeten opgenomen, enzovoort. De manier waarop deze kerngroep samengesteld wordt, hangt af van de afspraken die er binnen de LETS-groep worden gemaakt. Maak het in het begin niet te moeilijk en leer stapsgewijs. Overregulering werkt voor niemand prettig.

Voor veel zaken kan je terecht bij een naburige groep, zij hebben een uitgebouwde groep, een aantal tips en tricks en je bent zo op weg!

Tenslotte

Op lokaal gebied kan LETS inderdaad een stimulans, een methodiek betekenen die vooral sociale structuren versterkt en het leven voor veel mensen inhoudelijk rijker maakt.
 
En verder is LETS gewoon plezant.
 

Het LETS-systeem bestaat uit de volgende elementen


Meer informatie

Hoe werkt LETS?

LETS Valkuilen

LETS ondersteuning

LETS systeem

Nieuws

 

24 11 2019

LETS-dag
zondag 24 november

Ontdek en verken LETS op de LETS-dag in Oostende! Laat je inspireren door de lezingen, intrigeren door de performances en kom tot actie tijdens de workshops. Geniet van een boeiende film en bezoek zeker ook de duurzaamheidsmarkt met tal van inventieve organisaties en burgerinitiatieven!

 

24 11 2019

'Het klimaatbetoog'
van Nic Balthazar

Nic Balthazar brengt zijn Klimaatbetoog tijdens de LETS-dag op 24 november en legt de link met LETS. 

 

07 11 2019

Info en instapmoment LETS Liedekerke

Steek je graag je handen uit de mouwen? Help je graag iemand met een klusje? Wil je jouw kennis overbrengen? Heb je eens een stuk gereedschap nodig? En nog zoveel andere mogelijkheden. LETS is sociale economie in jouw buurt, zeg maar modern ruilen. Meer weten?

Kom dan naar het instapmoment op 7 november

Meer informatie: https://www.facebook.com/events/2667380763301142/Nieuwsbrief en E-Flash

Schrijf je in op onze elektronische nieuwsbrief en E-Flash


 • Voor mij is het leuker als je dingen sámen kan doen. Sámen naar toneel met een even grote fan als ik. Maar ook samen schoonmaken. Dat is én plezant, én het gaat veel sneller. Ik vind het ook tof dat je een natuurlijke uitwisseling in geven en ontvangen ervaart."

  Jonathan

 • Ik ben een alleenstaande moeder. Ik kan lekker koken en ik organiseer kinderfeestjes. Soms voelde ik me wat alleen. Ik moet met weinig zien rond te komen. Babysit kost geld, dus ik ging niet vaak uit. Via LETS kook ik nu af en toe voor een feestje of receptie en ik hou leuke kindernamiddagen. In ruil komt Philip babysitten en krijg ik planten en struiken uit de tuin van Stef. In kan weer meer uit en heb vaker een leuke babbel.

  Malika

 • Iedereen, ongeacht leeftijd, opleiding, maatschappelijke status, geloof of persoonlijkheid kan bij een LETS-groep: iedereen die het een tof systeem vindt en gemotiveerd is om er ook werkelijk iets mee te doen. De groep draait immers alleen goed als mensen onderhandelen.

  Pieter

 • De pollekes die ik ontving, hebben op zich geen enkele waarde. Ze oppotten is dus nutteloos. Ze leveren mij alleen wat op als ik ze uitgeef. Ik sta dan ook geregeld onder nul. Dat is níet negatief. Integendeel, in een LETS-groep staan er altijd evenveel eenheden boven als onder nul.

  Dieter

 • Mijn fiets was dringend aan herstel toe. Fietsenmakers trekken hun neus op voor zulke klusjes. En als ze het wel doen, betaal ik me blauw aan uurloon voor een belachelijk klusje, waar ik per toeval niets van ken. Verder stikte diezelfde fiets van de roest. Een verflaag zou ideaal geweest zijn, maar met twee linkerhanden bleef het zo. Tot ik bij de LETS-groep kwam. Lieven die als hobby fietsen herstelt, hielp mij uit de nood: snel en handig. Daarvoor heb ik hem met heel veel plezier ruim gewaardeerd.

  Tinne


Logos


Project gerealiseerd met de steun van het Delhaize Fonds,
beheerd door de Koning Boudewijnstichting